Hoppa till huvudinnehåll

"Vi kommer bara att börja dricka mera"

Tiotals mörkbruna ölflaskor.
Tiotals mörkbruna ölflaskor. Bild: Arvo Vuorela / Yle starköl,Starköl,alkoholdrycker

Regeringens förslag till ny alkohollag upprör både läkare och alkoholforskare. Om regeringen tillåter försäljning av starköl i mataffärerna kommer konsumtionen att öka och skadorna likaså, lyder varningarna.

- Det här är helt orimligt, utbrister alkoholforskare Peter Eriksson.

Han betecknar regeringens reformpaket som en minst lika stor revolution som då mellanölen nådde mataffärerna på 1960-talet.

- Vi kommer bara att börja dricka mera och det innebär mera kostnader, suckar Eriksson. Finansministeriet kan räkna med ökade skatteintäkter men social- och hälsovårdsministeriet kan samtidigt räkna med ökade utgifter.

- Det finns så många som inte kan dricka på rätt sätt, konstaterar Eriksson.

Handeln och bryggerierna applåderar

Regeringen föreslår också andra lättnader i försäljningen, utskänkningen och marknadsföringen av alkoholdrycker. Lagändringarna gynnar framförallt bryggerierna, handeln och i viss mån också restaurangerna.

- Jag tror att de här förändringarna är mer kosmetiska, säger Peter Eriksson.

Alkos affärer ska få hålla öppet till kl 21.00 i fortsättningen, men i övrigt kan Alko förlora på lagändringen. Ungefär var fjärde ölburk som köps på Alko är stark lageröl. Härtill kommer mer exotiska ölsorter, starkare alkoläsk och cider, som alltså snart ska finnas också i mataffärerna.

Nöjda kunder

För privatpersoner betyder de nya lagarna en större valfrihet.

På varuhuset Stockmanns trappa sitter Ana Fernandes och Aava Vuojärvi. Båda två är sexton år gamla.

Fernandes är en utbyteselev från Portugal. Hon tycker att vi i Finland är strikta med alkoholen.

- Jag tycker att åldersgränsen på 18 år är alltför hög. I Portugal dricker också yngre människor, och vi lär oss att hantera det, säger Ana Fernandes

Ser inga nackdelar

Är det Sydeuropa som Finland tar exempel ifrån?

Samlingpartiets riksdagsledamot Hjallis Harkimo vill i alla fall inte blicka åt vårt västra grannland.

- Det här är enda gången som vi är mer liberala än i Sverige.

Att lagarna leder till att alkoholberoende finländare dricker ännu mer, tror Harkimo inte på.

- Det går inte att påverka människor som röker eller dricker. De får spriten ändå, säger Harkimo.

Festivalarrangörer förbryllade

De nya riktlinjerna för alkoholförsäljningen skapar dessutom huvudbry för festivalarrangörer. En sak som arrangörerna funderar på är om musikfestivaler i framtiden kommer att få en åldersgräns i och med att de separata utskänkningsområdena försvinner.

Vd:n för festivalen Ruisrock, Juhani Merimaa, säger att det kommer att bli svårt att övervaka minderårigas alkoholkonsumtion på festivalområdena.

– På områden där det säljs alkohol har det funnits en ålderskontroll. Hur ska man kontrollera åldern om utskänkningsområdena försvinner? Och vem är då ansvarig om minderåriga eventuellt dricker alkohol?

Sami Rumpunen, festivalledaren för Provinssi, delar Merimaas oro.

– Vi vill inte att Provinssi blir ett evenemang med en 18-års åldersgräns. Av våra besökare är nästan var tionde minderårig.

Merimaa och Rumpunen ser båda även fördelar med att utskänkningsområdena skulle försvinna. Bland annat säger de att flera festivalbesökare är vana med friare alkoholköp på annat håll i Europa och att flera besökare upplever kontrollerna vid alkoholområden som frustrerande.

Läs också