Hoppa till huvudinnehåll

Vrakplundraren dömd i hovrätten

Dykare på forskningsexpedition i Kvarken
Dykare på forskningsexpedition i Kvarken Bild: Yle/Jukka Tyni Oceana,dykare

Åtalen mot en av de fyra dykare som åtalats för vrakplundring utanför Borgå föll i Helsingfors hovrätt på fredagen.

Mannen dömdes för stöld till 50 dagsböter à 64 euro, det vill säga totalt 3 200 euro. Från den summan avdras 12 dagsböter för den tid som mannen suttit häktad.

Han ska också betala totalt 6 600 euro till staten, det vill säga 300 euro för varje föremål han stulit från vraket.

Summan har räknats ut utgående från vad en eventuell försäljning av föremålen skulle inbringa.

Tillräckliga bevis

Hovrätten motiverar domen med att det finns tillräckliga bevis i fallet för att kunna döma mannen för brott: Mannen torde ha känt till att skeppet sjunkit för över 100 år sedan och att det därmed finns på Museiverkets lista över fornminnen.

Skeppet är byggt på 1700-talet och har sjunkit före 1850.

Således anser hovrätten att den dömdes berättelse inte är trovärdig. Han säger sig bland annat ha trott att föremålen har varit fabrikstillverkade och därmed från modern tid.

Kulturhistoriskt värdefulla föremål

Östra Nylands tingsrätt konstaterade i sitt domslut för ett knappt år sedan att man inte med säkerhet kan bevisa att de fyra dykarna gjort sig skyldiga till brott.

De fyra dykarna var alla misstänkta för att ha fått upp föremål som anses vara kulturhistoriskt värdefulla, till exempel glas och flaskor samt keramik i form av skålar, tallrikar och muggar. Åklagaren överklagade bara en av de fyra dykarnas dom i tingsrätten i juni 2015.

Fartyget har troligtvis sjunkit på 1700- eller 1800-talet. Det är 26 meter långt, 7 meter brett, har 3 master och ligger på 40 meters djup i närheten av Kallbådagrund utanför Borgå.