Hoppa till huvudinnehåll

De Gröna vill bli ett statsministerparti som jobbar för barnens framtid

Ville Niinistö vid partikongressen 21.5.2016
Ville Niinistö vid partikongressen 21.5.2016 Bild: Yle Ville Niinistö

Partiledaren Ville Niinistö, som enligt Yles enkät är den populäraste oppositionsledaren just nu, möttes av enorma applåder under De Grönas partikongress i Lahtis när han öppnade kongressen idag.

Ville Niinistö poängterade i sitt öppningstal att De Gröna försvarar alla pensionärer, barnfamiljer och småinkomsttagare som nu har hamnat i kläm på grund av regeringens nedskärningar.

Det enda positiva som har hänt i Finland under den senaste tiden är saimenvikaren Pullervo som blivit så populär på webben, sade Niinistö.

Finland stiger bara genom att man stöder människan

Jämlikheten mellan barn är det viktigaste för landets framtid. Regeringens politik skär i just barnens framtid, menar Niinistö.

- Vi står inför ett val. Sipiläs regering säger att det bara finns en väg att välja. Den vägen innebär att man skär i löner, offentlig service och att kvinnorna stannar hemma. Den vägen tar oss tillbaka dit, där landet en gång startade. Den knapphet som rådde i början av 1900-talet är inget att sträva efter, säger Niinistö.

Men det är dit regeringens politik leder, enligt Niinistö. Dags att vakna upp till 2010-talet, fortsätter han.

De gröna är ett feministiskt parti som vill söndra glastak

De Gröna väljer en annan väg än regeringen. De vill inte återgå till lägre löner, kvinnor som är hemma och en sämre utbildning. Niinistö poängterar att De Gröna vill satsa på barnen och skapa en framtid för dem. De Grönas Finland skulle vara det första landet att ta i bruk en basinkomst som är lika för alla.

De Gröna är ett feministiskt parti som vill bygga ett jämlikt och jämställt samhälle. Vi ska ta hand om våra barn tillsammans, enligt ordföranden Niinistö.

- Vi vill lära våra söner att respektera kvinnor som jämställda och våra döttrar att söndra glastak.

De Gröna vill bli ett statsministerparti

Vi måste visa att vi förtjänar väljarnas förtroende fortsätter Niinistö. För att bli ett av de största partierna måste vi visa att vi får igenom våra mål. Vi ska lyssna på alla finländare överallt i Finland och deras olika önskemål.

- Vi respekterar också dem som har avvikande åsikt och bygger Finland tillsammans. Bara så kan vi bli ett trovärdigt statsministerparti!

Hela partiet måste jobba för denna sak, poängterar Niinistö. Vi måste förnya välfärdssamhället på ett humant sätt alla tillsammans. Vi får inte ställa olika grupper mot varandra, fortsätter ordföranden. Samhället ska byggas med tanke på dem som är svagast.

- Det finns alltid en människa bakom statistiken. Vem som helst kan råka i behov av hjälp. Därför ska vi bygga upp ett hållbart samhälle tillsammans.

Största parti i Helsingfors vid kommunalvalet 2017

Kommunalvalet 2017 blir Ville Niinistös största utmaning. Det är också det sista valet med Niinistö som partiordförande. Han har då suttit tre perioder på två år.

- Sedan är det dags att ge stafettpinnen vidare. Vi är ett alternativ till de hårda värderingarna. Vi har i riksdagen motsatt oss regeringens förhöjningar av dagvårdsavgifterna. I kommunerna kan vi torpedera dem. I kommunerna kan vi också satsa på miljövänliga lösningar.

De Grönas mål är att växa i alla större kommuner och i Helsingfors har de som mål att bli det största partiet.

- Vårt mål är att bygga en bättre värld för våra barn. Vi måste hålla det löfte som våra egna föräldrar har gjort, avslutar Ville Niinistö sitt tal.

De Grönas partikongress pågår i Lahtis den 21-22 maj. På plats är drygt 400 delegater.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes