Hoppa till huvudinnehåll

Afghanistan bekräftar talibanledarens död

Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008.
Talibaner bland bergen i Afghanistan oktober 2008. Bild: EPA/STRINGER beväpnade män

Den afghanska underrättelsetjänsten NDS bekräftar att talibanledaren mulla Akhtar Mohammad Mansour dödades i en amerikansk drönarattack på lördagen. Talibanledarens död tros inte främja fredsprocessen - åtminstone inte på kort sikt.

Den första officiella bekräftelsen på att talibanledaren verkligen skulle vara död kom alltså från den afghanska underrättelsetjänsten NDS. Enligt ett uttalande från NDS dödades Mansour i Dalbandi-området i provinsen Balochistan, i nordvästra Pakistan.

Därefter bekräftades Mansours död också av den afghanska regeringschefen Abdullah Abdullah.

Källor inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon uppgav natten till söndagen att attacken mot Mansour utfördes med flera drönare i ett glesbefolkat område på den pakistanska sidan om gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

Mansour och åtminstone en av hans medhjälpare ska ha färdats i den bil som anfölls och båda männen hade "sannolikt" dödats.

Enligt NDS utfördes attacken rätt nära staden Quetta och de båda svårt brända liken hade förts till sjukhuset i Quetta.

Mansour var ett "hot mot freden"

- Mansour utgjorde ett överhängande hot mot amerikansk personal, afghanska civila och afghanska säkerhetsstyrkor, sade USA:s utrikesminister John Kerry då han kommenterade attacken under sitt besök i Burma.

- Fred är vad vi vill ha. Mansour utgjorde ett hot mot den ansträngningen. Han motsatte sig fredsförhandlingar och försoningsprocessen. Det är dags för afghanerna att sluta strida och börja bygga en riktig framtid tillsammans, tillade Kerry.

President Barack Obama ska ha varit direkt inblandad i den omedelbara ordergivningen för attacken mot Mansour.

USA har inte ännu officiellt bekräftat Mansours död. Också i december i fjol påstods Mansour ha dödats, men senare meddelade Mansour själv på en ljudinspelning att han levde.

En ledande figur inom talibanerna ska ha intygat dödsfallet medan andra förnekat att Mansour skulle vara död.

Kan Mansours död främja freden?

Den afghanske regeringschefen Abdullah Abdullah beskrev Mansour som det främsta hindret för fredsprocessen och menade att hans död skulle få en positiv effekt på fredstrevarna mellan den afghanska regeringen och talibanerna.

I stort sett alla Afghanistankännare som intervjuas av olika internationella medier idag misstänker att Mansours död kommer att leda till en maktkamp inom talibanrörelsen, men om den maktkampen kan gynna fredsprocessen råder det olika meningar om.

- Det kunde hjälpa fredsprocessen, förutsatt att den moderatare falangen får ta plats, säger Ahmed Rashid till nyhetsbyrån AP. Rashid är en pakistansk journalist och författare som skrivit flera böcker om Afghanistan.

Andra bedömare menar att en maktkamp och större splittring inom talibanerna skulle försvåra fredsprocessen.

Flera eventuella efterträdare

Nummer två i talibanrörelsen just nu är Sirajuddin Haqqani. Han är ledare för det fruktade Haqqani-nätverket som stått bakom flera av de blodigaste attentaten mot både afghanska och utländska mål i Afghanistan.

Haqqani-nätverket gick med på att förena sig med Mansours talibanrörelse i fjol.

Om Haqqani skulle utses till ny ledare för talibanerna så skulle det knappast främja freden.

I talibanrörelsens absoluta topp just nu ingår också den inflytelserike religiöse ledaren Haibatullah Akhundzada. Också han kunde tänkas ta över ledarposten.

Andra möjliga efterträdare till Mansour kunde vara mulla Yacoub eller mulla Abdul Manan Akhund. Yacoub är son till den framlidne mulla Omar, talibanrörelsens grundare och talibanregimens statsöverhuvud åren 1996-2001. Abdul Manan Akhund är Omars bror.

Hårt slag mot talibanrörelsen

Mulla Akhtar Mohommad Mansour utnämndes officiellt till talibanernas ledare i augusti i fjol. Då framgick också att den förre legendariske ledaren mulla Omar hade dött redan i april 2013, men att hans död hemlighållits i över två år.

Avslöjandet ledde till en intern maktkamp och svåra konflikter inom rörelsen.

Trots att Mansour mött mycket missnöje inom rörelsen har han lyckats leda den rätt framgångsrikt.

Talibanerna har lyckats erövra nya områden, speciellt i Helmand-provinsen i söder och genomfört många blodiga attacker som krävt tusentals människors liv.

Läs också