Hoppa till huvudinnehåll

Är det farligt att sova i samma säng som hunden?

Hund i säng
Hund i säng Bild: Yle/Mira Pelo hund,sängar,sömn,husdjur

Kan husdjurens hälsogissel vara farliga för matte eller husse? Det finns nämligen tiotals sjukdomsalstrare som kan smitta från hundar, katter och andra husdjur till människan. Hur kan man skydda sig?

En sjukdom som smittar från människor till djur och vice versa kallas för zoonos. Bakterier, virus, urdjur, svampar och parasiter orsakar zoonoser och de kan smitta direkt eller indirekt mellan djur och människa.

Katter bär på parasiten toxoplasma gondii som kan smitta från katt till människa via kattens avföring. Rått kött är en annan vanlig smittokälla.

- Man talar mycket om katter i samband med toxoplasmos. Om en gravid kvinna inte har haft toxoplasmos kan en smitta innebära en allvarlig risk för fostret. Har man däremot haft toxoplasmos skadar en smitta inte fostret, säger veterinär Elina Illukka.

Toxoplasmos kan leda till missfall speciellt i början av graviditeten. Toxoplasmos kan också ge barnet en permanent skada eller feberinfektion som nyfödd eller under sin första vecka.

Ovälkomna gäster i pälsen

Kattbett är orena och leder nästan alltid till en infektion hos människan. Speciellt sk bondkatter bär på många ovälkomna gäster i sina pälsar.

- Katter bär på loppor som också kan bita människan. Man kan få röda prickar på huden även om lopporna inte fastnar på människan. Man kan se hur lopporna hoppar på sängen och bli rädd att de invaderat hela huset, men oftast är det bara tillfälligt, säger Illukka.

I Finland finns det egentligen inga specifika katt- och hundloppor utan djuren bär allt som oftast på loppor från fåglar, ekorrar och igelkottar. Mediciner är att rekommendera, de fungerar mot lopporna.

En kattunge i Pasis famn
Om finländska katter eller hundar har loppor har de allt som oftast smittats av små djur som lever i det vilda. En kattunge i Pasis famn Bild: Yle/Nicole Hjelt kattkafe
Spolmaskar är sällsynta hos finländska hundar medan de annanstans i Europa är mer vanliga. Till en stor del är det här de finländska hundägarnas förtjänst, regelbunden avmaskning hjälper.― Elina Illukka, veterinär

Det bor många olika parasiter på djur. Hundens spolmaskar kan smitta till människan till exempel i äggform via hundens avföring. I tunntarmen förvandlas ägget till en larv som tränger in sig i kroppen genom tarmväggen och cirkulerar runt i kroppen innan den igen återvänder till tarmen.

- Värst är det om parasiten hamnar i ögat. Maskarna rör sig överallt i kroppen och stannar för att bygga bo i något organ. Man kan få ett slags masktumörer, man upptäcker en parasitklump någonstans i kroppen och den kan vara svår att bli av med, säger Illukka.

Ta itu med mask direkt

Spolmaskar är sällsynta hos finländska hundar medan de annanstans i Europa är mer vanliga. Att en människa smittas via ett djur är också rätt sällsynt i Finland. Till stor del är det här de finländska hundägarnas förtjänst, regelbunden avmaskning hjälper.

- När man tar en utländsk hund till Finland är det extremt viktigt att den avmaskas direkt, utländska avmaskningsintyg litar vi inte riktigt på. Men det borde inte vara någon större fara om man tar hand om saken genast och är mån om allmän god hygien - tvättar sina händer och städar bort avföring.

En engångsmedicinering hjälper trots det inte nödvändigtvis mot alla maskarnas utvecklingsfaser. Om husdjuret har en allvarlig infektion eller om man tydligt kan se att djuret har mask så får man göra avmaskningen i flera omgångar. Maskarna kan finnas på olika håll i kroppen och inte nödvändigtvis alltid i tarmen, därifrån de kommer ut.

Elina Illukka, veterinär
Mask är ingenting att leka med. Utländska hundar ska avmaskas noga, säger veterinär Elina Illukka. Elina Illukka, veterinär Bild: Yle/Samuli Holopainen veterinärer

I Sydeuropa förekommer leishmaniasis, en sjukdom som sprids via parasiter i sandmyggor. Sjukdomen är allmän bland hundar i Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Grekland och Malta. Det är möjligt att sjukdomen finns hos en hund som man hämtar med sig till Finland från något av de här länderna.

Leishmaniasis är den nästvanligaste parasitsjukdomen i världen efter malaria. Människan kan få det från en mygga eller via blodkontakt med en hund. Man har upptäckt leishmaniasis också hos finländska hundar.

- De här hundarna har ofta varit i Sydeuropa eller hämtats till Finland därifrån. Om en hund har leishmaniasis klär veterinären på sig plasthandskar senast vid blodprovet - det är den enda sjukdomen som vi verkligen skyddar oss mot. Annars finns här ingen stor rädsla för sjukdomar och läkare handskas i allmänhet med djuren utan handskar.

Husdjuren hämtar in fästingar som sedan kan fastna på människan. Som tur finns det bra fästingmedel på marknaden.― Elina Illukka, veterinär

Fästingar och parasiter kan vålla problem

Fästingar som sprides borrelios eller TBE är ett problem speciellt på sommaren. Hundar och katter bär in fästingar i huset i sina pälsar.

- Husdjuren hämtar in fästingar som sedan kan fastna på människan. Som tur finns det bra fästingmedel på marknaden nu, som man använder oralt eller lokalt, säger Illukka och rekommenderar att man använder sådana.

Fästingkoll på schäfern Emma
Hundens päls kan krylla av fästingar på sommaren. Fästingkoll på schäfern Emma Bild: Yle/Jussi Kallioinen fästingkoll

När en hund till exempel springer genom en vattenpöl kan den smittas av giardia. Giardia-parasiten bor i tarmarna och kan ge hunden en tarminfektion, diarré och göra att den går ner i vikt.

- Jag har aldrig hört om att en människa skulle ha fått giardia av sitt husdjur, men giardia är en verkligt trist sjukdom för djuret själv.

Kräldjur kan ha salmonella även om de inte själva insjuknar.

- Man kan helt enkelt inte veta om husdjuret bär på något infektiös som kan vara farligt för människan, även om djuret själv är alldeles friskt. Det finns farliga varianter av salmonella och många mindre farliga, som kroppen kan rengöra sig från själv. Man märker inte ens att man fått salmonella.

Lyckligtvis har både djur och människor ett effektivt försvar mot infektioner. Den som får toxoplasmos märker det oftast inte heller eftersom kroppen tar hand om sjukdomen på egen hand.

Hunden kan alltid sova i samma säng med människan. Är man allergisk - många familjer har hund trots allergi - då är det såklart inte att rekommendera.― Elina Illukka, veterinär

Svampar hos hundar, katter, gnagare och hästar kan smitta till människan, men i Finland är det här inte ett vanligt problem. Varken katter eller hundar bär på specifika svampar i Finland.

- I Estland är svampinfektioner däremot vanliga och de smittar, men vanligtvis kan man behandla dem. Att ha svamp i hemmet kan vara ett stort och utmanande problem. Det är svårt att inte bli smittad till exempel från sina möbler, säger Illukka.

Och rabies är heller ingen sjukdom man kan glömma, säger Elina Illukka. Man började vaccinera veterinärer mot sjukdomen för tio år sedan när man upplevde att det fanns en reell risk igen.

Bästa skyddet: Bondförnuft och hygien

Bondförnuft och hygien är de bästa sätten att skydda sig mot infektioner: man tvättar händerna och håller rena och smutsiga saker åtskilda från varandra.

- Husdjur borde ha egna tvättborstar. Man städar bort exkrement från gården och naturen. Djuren håller man rena och friska, och deras immunförsvar tar hand om en stor del av problemen. Hundar och katter ska man avmaska, vaccinera och skydda mot fästingar.

mops
Att en hund slickar ett normalfriskt barn är helt okej. mops Bild: Stocksnap.io/ Matthew Szwedowski hund,mops,djur,husdjur

Illukka understryker att djur ger människor mycket glädje och att man inte för någon infektionsrisks skull ska undvika dem.

- Man behöver inte vara orolig för att låta barnen vara med djur, så länge de inte är nära avföringen. Det är normalt inte ett problem om en hund slickar ett barn, tvärtom bidrar det till barnets immunförsvar. Bakterier ur en hunds mun kan däremot vara ett allvarligt problem ifall barnet har brister i immunförsvaret.

Är det farligt att låta hunden sova i samma säng som man själv?

- Absolut inte! Hunden kan alltid sova i samma säng med människan. Är man allergisk - många familjer har hund trots allergi - då är det såklart inte att rekommendera. För de med sig fästingar i sängen rekommenderar jag det inte heller. Min hund sover i min säng och vi pussas mycket. Jag har aldrig upplevt det som farligt, säger Illukka.

Expert: Elina Illukka, veterinär vid djurläkarstationen Pet-Vet i Åbo.

Lea Froloff
Ursprungstexten på Yle Akuuttis sidor.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa