Hoppa till huvudinnehåll

Herberts sammanfattar ishockey-VM inför finalen

Sebastian Aho.
Sebastian Aho glänste mot Ryssland i semifinalen Sebastian Aho. Bild: EPA Sebastian Aho

Finland har i årets ishockey-VM gått från klarhet till klarhet och har vunnit alla nio matcher inför finalmatchen mot Kanada som hägrar på söndag kväll. Yle X3M bad Ylesportens Christoffer Herberts sammanfatta turneringen inför finalen.

1. Kom ihåg: Finland kommer aldrig någonsin att falla på sina målvakter.

KHL-målvakten Mikko Koskinen och AHL-keepern Juuse Saros var små frågetecken inför turneringen, men har överglänst sina NHL-kolleger från andra länder.

2. Det enda som garanterat händer under ett hockey-VM är att det uppstår rykten om kanadensiska utekvällar.

Den här gången spekulerades det om Kanadas bleka insats mot Finland berodde på att de kanadensiska spelarna snurrat på stan natten innan match.

3. Nej, 150 miljoner ryssar grät inte i går.

Sista omgången i ryska fotbollsligan fick mer uppmärksamhet än semifinalen i rysk media. Det finns bara ett land i världen där hockey-VM är det största i sportvärlden och det är Finland.

4. Ska man vinna hockeymatcher är det en god idé att göra mål i spel med 6 mot 3.

Sveriges magplask i VM fick en lämplig slutpunkt när Tre Kronor i kvartsfinalen mot Kanada spelade med tre mans övervikt i två minuter utan att göra mål och knappt ens skapade målchanser.

5. Vinner Finland i kväll kan vi lika bra lägga ner idrottsverksamheten, det här toppas ändå aldrig.

Att inom loppet att fem månader i nationens överlägset populäraste idrott vinna U20-guld, U18-guld och VM-guld, det sista utan att förlora en enda poäng, skulle vara fullständigt omöjligt att upprepa eller förbättra. Den absoluta toppen är i så fall nådd.

Nyligen publicerat - X3M