Hoppa till huvudinnehåll

Jämnt lopp i presidentvalet i Österrike - avgörande på måndag

Alexander van der Bellen och Norbert Hofer, presidentvalskandidater i Österrike
Alexander Van der Bellen och Norbert Hofer Alexander van der Bellen och Norbert Hofer, presidentvalskandidater i Österrike Bild: FLORIAN WIESER/EPA Alexander Van der Bellen,Norbert Hofer,Österrike,presidentval

Det står jämn mellan kandidaterna i presidentvalet i Österrike. Inrikesministeriet meddelade på söndag kväll att högerpopulisten Norbert Hofer hade fått 51,9 procent av rösterna och det gröna partiets Alexander Van der Bellen 48,1 procent.

Det slutliga resultatet dröjer till i morgon då de 900 000 förhandsrösterna har räknats. Ett rekordantal - 14 procent av österrikarna - har den här gången poströstat.

Valdeltagandet var 71,9 procent.

Om den 45 årige flygmekanikern Norbert Hofer vinner blir han den första presidenten från ett extremhögerparti i EU. Också Alexander Van der Bellen gör historia om han vinner valet, det är då första gången som en företrädare från ett grönt parti blir statsöverhuvud.

Socialdemokraterna och Folkpartiet som hittills har dominerat politiken i Österrike slogs ut i presidentvalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes