Hoppa till huvudinnehåll

Knipnäs badstrand ska i sommar glänsa som på 1970-talet

Knipbäs badstrand
Badstranden har rustats upp. Sly och träd har tagit bort så stranden känns mer öppen. Knipbäs badstrand Bild: Yle/Veronica Montén knipnäs,badstränder,Raseborg,Ekenäs

Parkavdelningen i Raseborg arbetar för högvarv för att lekparkerna och stränderna ska vara i skick senast vid midsommar. Till de större projekten i år hör Knipnäs badstrand i Ekenäs.

Badstranden i Knipnäs ska bli i lika fint skick som under sin glansperiod på 1960- och 70-talet, berättar Joakim Mäkelä som är ansvarig parkchef vid Raseborgs stad.

- Vi började med att gallra det här området under hösten 2015. Vi tog bort sly och träd som var i dåligt skick. Stranden ska också få en ny badbrygga som placeras vid det befintliga landfästet. Bryggan ska bli totalt 34 meter lång.

Knipnäs badstrand
Den nya bryggan ska placeras vid det befintliga landfästet. Knipnäs badstrand Bild: Yle/Veronica Montén brygga,Ekenäs,Raseborg,badstränder

Bryggan på Knipnäs badstrand ska bilda en L-formation med en vågrät del som vetter mot Baggö bro. Nu krävs bara ett åtgärdstillstånd så kan bryggan monteras på plats.

Det är meningen att ivriga simmare ska kunna använda bryggan redan i sommar. Mäkelä hoppas och tror att många besökare hittar till badstranden i sommar.

Lekpark fick flytta

Nyligen har badstranden i Knipnäs fått en liten lekpark. Den flyttades från ett bostadsområde på Fågelsången, berättar Mäkelä.

- Under arbetet med gatorna var man tvungen att sänka gatunivån ganska mycket vilket ledde till att grönområdet vid Fågelsången blev betydligt mycket högre än gatuområdet. Nu sänker vi också grönområdet upp till en halvmeter och i samma veva flyttar vi också lekparken som fanns bland radhusen till badstranden.

Bostadsområde
Gatunivån sänktes så grönområdet blev betydligt högre än gatan. Bostadsområde Bild: Yle/Veronica Montén fågelsången,Ekenäs,Raseborg

Ny park på Knipnäs badstrand
Nu kan man leka och simma på samma område. Ny park på Knipnäs badstrand Bild: Yle/Veronica Montén parkavdelningen,Ekenäs,badstränder,lekparker

Det är alltså inte bara badstranden i Knipnäs som piffas upp utan vid närliggande Fågelsången har staden också ett större gatuprojekt på gång.

- Vi har bytt ut rör och jordmassor på gatan. Det arbetet pågår fortfarande. Sedan ska alla gatuområden asfalteras.

Vägarbeten på Fågelsången.
Gatan förbättras och ska sedan asfalteras. Vägarbeten på Fågelsången. Bild: Yle/Veronica Montén volvo,Ekenäs,Raseborg

Lekpark flyttar också i Svartå

En flytt av en lekpark är också aktuell i Svartå. Där har Svartå byaråd lämnat in en motion där de påtalar att lekparken vid Brandvaktsvägen borde flytta till badstranden vid Hållsnäsvägen.

Staden är villig att planera en flytt av lekparken tillsammans med Svartåborna.

Ett annat större projekt som pågår just nu är restaureringen av Lejonparken i Ekenäs centrum. Träställningar målas och metallbitar byts ut.

Lejonparken restaureras.
Ställningar målas och slipas. Lejonparken restaureras. Bild: Yle/Veronica Montén västnyland,Ekenäs,Västnyland

Lejonparken får också nya lekredskap och ett springhinder som ska hålla barnen tryggt innanför parkens gränser.