Hoppa till huvudinnehåll

Yles reporter i Wien: Historiskt val hur det än går

Den österrikiska presidentkandidaten Norbert Hofer.
Norbert Hofer på väg till vallokalen. Den österrikiska presidentkandidaten Norbert Hofer. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA Österrike,Norbert Hofer

Oberoende av vem som vinner söndagens presidentval i Österrike handlar det om ett historiskt val. Inget västeuropeiskt land har tidigare haft vare sig en högerpopulistisk eller grön statschef, säger Yles Dan Ekholm som följer med valet i Wien.

I den andra valomgången står den högerpopulistiska kandidaten, Österrikes frihetliga parti FPÖ:s Norbert Hofer mot den gröna kandidaten Alexander van der Bellen.

Valkampanjen i Österrike har dominerats av tre frågor, berättar Ekholm. Frihandelsavtalet med USA TTIP, samt EU och flyktingfrågan.

- Österrike tog emot 90 000 asylsökande ifjol. Det var flest i Europa tillsammans med Tyskland och Sverige, berättar Dan Ekholm.

Hofer har enligt Ekholm en vältalig och mild framtoning. Men innehållet i hans budskap gentemot såväl flyktingar som EU är hårt, säger han.

- Hofer vill ha mindre samarbete med EU även om han inte längre kräver ett utträde ur unionen.

I den första valomgången i april fick Norbert Hofer 35 procent av rösterna mot Alexander van der Bellens 21 procent.

Inga häftiga reaktioner att vänta

Vid millenieskiftet upprördes många europeiska länder av att Hofers parti, med den omstridde Jörg Haider in spetsen, var med i den österrikiska regeringen.

Många länder gick in för att bojkotta landet på grund av att de nationalistiska krafterna satt i regeringen.

Inför dagens val har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttalat sig i ovanligt skarpa ordalag om Hofers kandidatur. Enligt Juncker vore det olyckligt om en nationalist blev president.

Det är ovanligt att en EU-höjdare på det här sättet på förhand tar ställning till ett demokratiskt val i ett medlemsland.

Några desto häftigare reaktioner är ändå knappast att vänta i Europa, även om Hofer vinner. Den bedömningen gör Yles Dan Ekholm.

- Många regeringar reagerar säkert försiktigt, de vill knappast stöta sig med sina egna väljargrupper som kanske önskar sig en mer nationalistisk politik, säger Ekholm i Wien.

De första resultaten av valet är att vänta under söndagseftermiddagen.