Hoppa till huvudinnehåll

Gripande fattigdomsskildring belönades med Guldpalmen

Regissören Ken Loach vinner Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.
Regissören Ken Loach vinner Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Regissören Ken Loach vinner Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER Filmfestivalen i Cannes,Cannes,filmer,Guldpalmen

Vid årets filmfestival i Cannes gick det förnämsta priset, Guldpalmen, till den brittiske regissören Ken Loach. Han fick priset för sin film "I, Daniel Blake", som behandlar fattigdomen i dagens Europa.

Det är andra gången som den 79-årige Loach vinner Guldpalmen, Palme d'Or. Förra gången skedde det år 2006, då han fick utmärkelsen för "Frihetens pris".

"I, Daniel Blake" har likt flera av Loachs filmer ett klart socialt budskap. Filmen utspelas i Newcastle i nordöstra England och skildrar en 56-årig snickare som drabbas av en hjärtattack och inte längre kan arbeta, men som inte heller anses tillräckligt dålig för att få sjukersättning. I sin förödmjukande kamp för att överleva träffar han Kate, en ensamstående tvåbarnsmor, som förvägrats pengar till mat eftersom hon försenat sig från mötet med sin handläggare.

I sitt tal vid prismottagningen sa Loach att han vill visa vad åtstramningspolitiken i hela Europa betyder för samhällets sämst ställda. Han angrep det nyliberalt grundade "nedskärningsprojektet" som lett till elände för miljontals människor.

- Det finns en medveten grymhet i vårt sätt att organisera våra liv, där de som har det svårast får höra att fattigdom och arbetslöshet är deras eget fel, sa Loach.

- Vi måste sprida ett budskap om hopp, vi måste säga att en annan värld är möjlig.

Cannesfestivalens näst finaste pris, Grand Prix, gick till den 27-årige kanadensiske regissören Xavier Dolan och hans familjedrama "Juste la Fin du Monde". Den iranska filmen "Forushande" av Ashgar Farhadi prisades för bästa manus, och till bäste regissör utsågs rumänske Cristian Mungiu.