Hoppa till huvudinnehåll

Hangö stads anställda ska börja sortera avfall

Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor.
De anställda vid Hangö stad vill sortera sitt avfall. Bra idé, säger direktionen för intern service. Kärl i ett köksskåp för olika typer av sopor. Bild: Yle/Pia Santonen Sopor,avfallssortering,sortera

Hangö stad går in för att på prov sortera avfall vid stadshuset och tekniska verket i Kexen. Stadens anställda har lämnat in en motion till staden om att Hangö som kolneutral så kallad Hinku-stad borde fungera som en förebild för andra.

Direktionen för intern service beslutade på måndag (23.5) att stadshuset och Kexen för fungera som pilotprojekt från och med juni.

Det är viktigt att alla följer givna direktiv om sortering under prövotiden, säger direktionen.

tekniska verket i hangö
Tekniska verket i Hangö finns i den gamla kexfabriken, som kallas Kexen. Personalen ska på prov sortera soporna i byggnaden. tekniska verket i hangö Bild: yle/monica slotte-wallenius jukka takala

Helt enkelt är det inte att gå in för sorteringen eftersom det krävs skilda avtal om att tömma avfallskärlen och transportera avfallet, men Hangö stad vill göra ett försök, säger ordföranden Barbro Wikberg från SFP. Hon säger sig själv ställa sig väldigt positiv till sortering.

Hon säger att det för privatpersoner finns platser dit man kan föra sitt sorterade skräp, men det gäller inte företag eller staden.

Därför blir det nu intressant att se hur sorteringen av bland annat glas, metall, plats, kartong och bioavfall fungerar vid stadshuset och Kexen, säger Wikberg.

Läs också