Hoppa till huvudinnehåll

Hon blev uppsatsvinnare via musik och deckare

Mari Seppälä
Mari Seppälä Mari Seppälä Bild: Mari Seppälä mari seppälä,abiturienter,uppsatsskrivning,svenska

Mari Seppälä från Tammerfors vann årets uppsatstävling för finskspråkiga abiturienter. Uppsatsen ska skrivas på svenska.

– Svenskan är ett viktigt språk och det är bra att kunna uttrycka sig på svenska. Kan man det är det också lättare att förstå Finlands kultur och historia, säger Seppälä.

Uppsatstävlingen för finskspråkiga abiturienter ordnas av Svensklärarna i Finland r.f. med bidrag av Svenska kulturfonden. I årets tävling deltog 175 abiturienter från 75 gymnasier. Abiturienterna kunde välja mellan två rubriker: Då blev jag du med svenskan eller Då sa det klick och svenskan blev ett intressant språk.
Hoppa över Twitterpostning


Seppälä vann första pris med motiveringen att hon skriver med ett naturligt flyt om hur musiken har gett henne en personlig relation till svenskan. Relationen blev sedan djupare genom texter, trots omgivningens negativa attityder.
Svenska böcker tycker jag att är bra, speciellt deckare.― Mari Seppälä

– Jag har lyssnat mycket på Håkan Hellström, men svenska böcker tycker jag också är bra. Speciellt deckare, säger Seppälä.

Första priset är ett stipendium på 2 000 euro som Seppälä nu får använda till att finansiera sina studier vid ett svenskspråkigt universitet eller högskola. Hon befrias också från det obligatoriska provet i svenska om hon söker till Arcada, Novia eller Åbo Akademi.

Dessutom ger Åbo Akademi Seppälä tio extra poäng i ansökan till de flesta studieinriktningar. Seppälä är intresserad av att läsa psykologi.

– Jag skulle gärna studera på svenska, säger hon.

Andra priset, ett resestipendium till en nordisk stad, tog Aurora Idänpään-Heikkilä från Etelä-Tapiolan lukio i Esbo och tredje priset gick till Vikke Elfving från Mikkelin lukio i S:t Michel, som för övrigt slog rekord genom att skriva tolv stycken laudatur i studentexamen i år.

Läs också