Hoppa till huvudinnehåll

Ingen torvbrytning i Vörå

Torv
Torv. Torv Bild: YLE/Seppo Nykänen torvmosse

EPV Bioturve förlorade i Vasa förvaltningsdomstol. Företaget överklagade Regionförvaltningsverkets beslut att inte bevilja tillstånd för torvbrytning på Kaurajärvmossen i Vörå.

När Regionförvaltningsverket sommaren 2014 gav avslag var det främst på grund av risken för sura utsläpp. Första ansökan i ärendet lämnades in flera år tidigare.

EPV:s tanke var att använda torven som biobränsle i kraftverket på Vasklot.

EPV överklagade avslaget till Vasa förvaltningsdomstol som nu har gett Regionförvaltningsverket rätt.

Enligt domstolen har Regionförvaltningsverket behandlat ärendet tillräckligt omfattande för att kunna ge avslag på EPV:s ansökan om miljötillstånd.

Regionförvaltningsverket bad under de gångna åren företaget om ett par kompletteringar av ansökan, som företaget också levererade.

Ärendet går inte tillbaka till Regionförvaltningsverket

I sin överklagan till domstolen hade företaget uppdaterat sin miljötillståndsansökan. Domstolen konstaterar att det inte hör till dess uppgift att bedöma möjligheterna till miljötillstånd för ett förändrat projekt.

Den uppgiften hör till tillståndsmyndigheten, det vill säga Regionförvaltningsverket.

Samtidigt besluter dock domstolen att inte återbörda ärendet till Regionförvaltningsverket, eftersom ärendet och rättegången dragit ut på tiden.

Man konstaterar att företaget kunde ha gjort uppdateringarna redan när man ansökte om miljötillstånd av Regionförvaltningsverket.

EPV Bioturve har möjlighet att besvära sig över beslutet till högsta förvaltningsdomstolen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten