Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Dikert: Alla elever borde regelbundet få prata med skolpsykologen

Johanna Dikert, med Yle logo
Johanna Dikert. Johanna Dikert, med Yle logo Bild: joppe dikert

När jag gick i tvåan i gymnasiet tog en kille livet av sig genom att hoppa under metron. Han var lika gammal som jag. Vän till mina klasskompisar. Jag kände inte honom särskilt bra, hade träffat honom på några fester. Men för en lång tid kunde jag inte sluta tänka på honom, på hans familj, på mina klasskompisar som stod honom nära.

Den här pojkens död triggade ganska mycket ångest hos mig och jag låg sömnlös om nätterna och grät och grubblade. Flera gånger tänkte jag att imorgon ska jag gå till skolpsykologen och prata om hur dåligt jag mår och om alla tankar som snurrar i mitt huvud.

Det blev morgon, jag kom till skolan, men jag knackade aldrig på hos skolpsykologen. Mina problem är ju trots allt inte så stora, tänkte jag. Jag är ju inte sjuk på riktigt, jag mår inte tillräckligt dåligt. Jag har ju inte ens självmordstankar. Inte behöver jag prata med någon.

Och nästa natt låg jag där vaken med min ångest igen.

Tänk om vi kunde ändra på det här. Tänk om vi på ett naturligt sätt skulle lära oss att prata om våra tankar och känslor redan som små. Tänk om vi på samma sätt som vi besöker skolhälsovårdaren för att få vaccin, kolla blodtryck, hörsel, syn och reflexer regelbundet skulle träffa skolpsykologen för att kolla hur det står till med den känslomässiga hälsan.

Ett besök hos skolpsykologen är ofta förknippat med skam. Dit går man bara om man är en mobbare, har blivit utsatt för mobbning eller är riktigt sjuk i huvudet. Det är jävligt synd att många tänker så. Det borde vara lika naturligt att knacka på hos skolpsykologen när man mår psykiskt dåligt som det är att gå in till skolhälsovårdaren när man slagit upp sitt knä. Så är det inte idag, men så kunde det bli.

Och tänk om det i förlängningen kunde sänka tröskeln att öppna upp oss då vi mår dåligt, göra det lättare för oss att söka och få hjälp, istället för att söka oss till metroperronger.

Se kolumnen i videoformat här:

Mår du dåligt? Yles projekt #Sekasin lyfter fram psykisk ohälsa och erbjuder en gratis och anonym chatt-tjänst för alla unga som behöver prata med en professionell handledare. Chatten är öppen 23.5.2016-29.5.2016. Du kan också prata med professionella handledare i Sluta panta-chatten måndagar, tisdagar och fredagar klockan 19.00-22.00 året runt.

Projektet omfattar en pinfärsk dramaserie om ämnet. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Kolla in den tvåspråkiga taggen på sociala medier och skriv om dina egna tankar och erfarenheter.