Hoppa till huvudinnehåll

Lite ljusare för butikerna i Åbo centrum

Salutorget i Åbo
Salutorget i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström blomsterprakt

I torsdags öppnade Anttila på nytt sitt varuhus längs gågatan i centrum av Åbo efter en paus på mer än 1,5 år. De senaste veckorna har flera nya butiker och restauranger också öppnat sina dörrar.

Det är positiva nyheter för centrum, men fastighetsdirektör Bill Anckar vid Stiftelsen för Åbo Akademi säger ändå att det ännu inte märkbart ljusnat på fastighetsmarknaden för affärslokaler.

- Konjunkturerna har inte svängt så snabbt som man hade hoppats och önskat, säger Anckar. Särskilt modebranschen har lidit av näthandelns frammarsch, av att det är sämre tider och folk inte konsumerar som tidigare.

Försäljaren Bettina Fjäder i en av modeaffärerna på gågatan håller bara delvis med Anckar. Folk har visserligen mindre pengar, men då vill de hellre ha kvalitet och vill veta vad de får.

Stockmann i Åbo våren 2014.
Gågatan lockar, men kunde locka ännu fler köpare. Stockmann i Åbo våren 2014. Bild: Yle/ Nora Engström gågatan åbo

- Folk tycker inte om näthandeln, eftersom de måste springa till posten så många gånger av och an och byta varor, förklarar Fjäder. Här vet de att storlekarna stämmer med det de får prova.

Nya butiker lockar människor

Fjäder var glad över att det på torsdagen var mycket mera folk i rörelse än på länge. Nya och nygamla butiker lockar alltid nyfikna, både fönstershoppare och sådana som ofta handlar.

Maria Rissanen köper nästan varje dag något i centrum. Men hon köper det allra mesta på lopptorg, och det är hon inte ensam om.

- Titta bara på brödköerna, säger Rissanen. Folk köper mycket på loppisar, för de har inte pengar eller de är arbetslösa.

Johan Finne bor i centrum av Åbo och vandrar gärna till Salutorget och i centrumbutikerna, oftast ändå utan att köpa annat än grönsaker och frukter.

- Som pensionär har jag allt jag behöver och lite till, säger Finne. Fast i går köpte jag två pikéskjortor, så jag drar nog mitt strå till stacken för att få fart på Finlands ekonomi.

Teppo Kahtola kommer emot på gågatan med nyinköpt elektronik. På det viset understöder han butikerna i Åbo, men han skrattar lite förläget då han får frågan när han senast köpte kläder.

- Jag är en man, så jag köper inte kläder så ofta. Kläder är en sådan artikel som män köper först då de verkligen behöver det, förklarar Kahtola, som ändå är glad över ett större utbud av butiker i centrum igen.

Heidi Salonen och Mariel Hynynen gillar att shoppa.
Heidi Salonen och Mariel Hynynen gillar att shoppa. Heidi Salonen och Mariel Hynynen gillar att shoppa. Bild: Yle/Linus Hoffman mariel hynynen

Heidi Salonen och Mariel Hynynen däremot gillar att shoppa. De älskar kläder och säger att de köper nya kläder fyra gånger i veckan, alltid i centrum.

- Det finns de som använder näthandel, men jag vill prova kläderna, säger Rissanen. Och det sägs att vi borde köpa mera för att få fart på Finlands ekonomi, så jag shoppar gärna.

Det behövs ett nytänkande

Ändå finns ännu oroväckande många tomma affärslokaler i centrum, och företagarna i Åbo anser att något måste göras.

Restauranger och kaféer upplever nog ett uppsving och rider på en mellaneuropeisk trend. Det finns rätt lite outhyrda kontorsutrymmen i Åbo, och bostadshyresmarknaden gynnas av lågkonjunkturen. Men enligt Bill Anckar är det alltså alltjämt svårt att hyra ut affärslokaler.

- Det är svårt, för man borde få sådana nya typer av företagare och nya typer av produkter som folk vill köpa och som är lättillgängliga, säger Michael Lindholm som är viceordförande för Åbo företagare. I dag är Åbo centrum inte lättillgängligt. Vi behöver en lösning för parkeringen under torget.

Infart till torgparkeingen i Åbo.
Så här är det meningen att nedfarten till parkeringen under Salutorget skulle se ut. Infart till torgparkeingen i Åbo. Bild: Viasys VDC Oy universitetsgatan

Det krävs ett nytänkande, anser Lindholm, och nämner pop up-butikerna i centrum under våren som ett bra exempel på nya sätt att tänka och fungera.

- Det finns alltid rum för nya idéer, och de har ett jättebra koncept att föra vidare och arbeta vidare med. Sedan gäller det att hitta på nya grejer hela tiden, anser Lindholm.

Läs också