Hoppa till huvudinnehåll

Ny förening i Sibbo vill kämpa för gamla hus

döda butiker längs med stora byvägen i nickby, sibbo
Den nya föreningen ser gärna att de gamla husen vid Stora byvägen i Nickby kunde stå kvar. döda butiker längs med stora byvägen i nickby, sibbo Bild: YLE/Stefan Härus nickby

Att vårda gamla byggnadstraditioner och värna om den gamla bebyggelsen, det är tanken bakom den nya föreningen som grundas i Sibbo.

- Vi vill skydda de gamla historiska hus som finns i kommunen, säger Mårtensbybon Jenna Seppänen, som är en av sammankallarna till det första konstituerande föreningsmötet.

Föreningen vill också genom kursverksamhet uppmuntra alternativet renovering framom att bygga nytt.

Kurser och aktiviteter

Även om föreningen inte ännu startat, är Seppänen redan i full fart med aktiviteter som tangerar bevarandet av gamla byggtraditioner.

Bland annat kommer hon att på den ekologiska gården Varpula i Tallmo leda en kurs i hur man målar på tradionellt sätt med egenhändigt tillverkad målning.

Rödmylla kokas
Rödmylla kokas. Rödmylla kokas Bild: Yle / Helena Rosenblad byggnadsutbildning,Raseborg,Ekenäs

- I Nickby ska vi i juni hålla en kurs i hur man renoverar gamla fönster, säger Seppänen.

Tanken med föreningens kursverksamhet är att visa människor i kommunen på att det går att renovera gamla byggnader och återanvända material från förr.

- I det långa loppet kan det leda till ett ökat bestånd av gamla beboeliga hus i Sibbo, säger Seppänen.

Kämpar för Gamla byvägen

Idén till att starta en förening som arbetar för gamla hus och renoveringstraditioner, föddes i och med en motion i Sibbo om att de gamla trähusen vid Gamla byvägen i Nickby borde tvångsinlösas och rivas.

- Den miljön är just en sådan miljö som vi gärna kämpar för, säger Seppänen.

domprostgårdens renovering i borgå 18.11.15
domprostgårdens renovering i borgå 18.11.15 Bild: Yle/Stefan Härus renovering

Renoverar eget gammalt hus

Att det går att renovera varsamt och att bibehålla det gamla vet Seppänen mer än väl. Hon bor själv i ett hus i Mårtensby som är byggt på 1800-talet.

- Det är ett långsiktigt projekt. Faktum är att samtliga i den konstituerande föreningen bor i gamla hus som de håller på att renovera, säger Seppänen.

Föreningen Sipoon rakennusperinneyhdistys (Sibbo byggnadstraditionsförening) kommer att hålla sitt konstituerande föreningsmöte den 31 maj på Lilla Villan i Nickby.