Hoppa till huvudinnehåll

Över 150 dödsoffer i IS-attacker i Syrien och Jemen

Ett femtiotal människor dödades i Tartus i självmordsattacker mot bland annat en bensin- och bussstation i stadskärnan
Ett femtiotal människor dödades i Tartus i självmordsattacker mot bland annat en bensin- och bussstation i stadskärnan Ett femtiotal människor dödades i Tartus i självmordsattacker mot bland annat en bensin- och bussstation i stadskärnan Bild: EPA/SANA HANDOUT Syrien,Tartus

Jihadistgruppen IS har tagit på sig skulden för självmordsattacker som dödade minst 45 rekryter i Jemen och upp till 120 människor i Syrien

Upp till 120 människor dödades i sju koordinerade bomb- och självmordsattacker i de regeringskontrollerade städerna Tartus och Jableh, vid Medelhavskusten.

Jihadistgruppen IS tog på sig skulden för minst fyra självmordsattacker och tre bilbombsattacker mot Tartus och Jableh som hittills har varit relativt lugna under det fem år långa inbördeskriget.

Självmordsbombare utlöste sprängladdningar utanför en bensinstation i Tartus och ett sjukhus i Jableh.

- Jag är chockerad, det är första gången som jag hörde ljud som de här. Jag är överraskad av att vi befinner oss i stridens hjärta, säger den 22 årige studenten Mihsen Zayyoud i Jableh.

Minst 73 människor dödades i Jableh medan attackerna i Tartus krävde nästan 48 dödsoffer, enligt det Syriska människorättsobservatoriet.

Enligt officiella uppgifter dödades ett åttotal människor i attackerna och ännu fler skadades.

Ryssland oroat

IS meddelade att man hade angripit alewiter (den etniska minoritetsgrupp som president Bashar al-Assad kommer från) i bägge städer.

Jableh ligger i provinsen Latakia, medan Tartus är huvudstad i provinsen Tartus.

IS har inte tidigare haft någon större närvaro i de regeringskontrollerade provinserna vid kusten, medan IS främsta rival, Al-Qaidagruppen Jabhat Al-Nusra har varit mer aktiv i området.

Ryssland har en väl befäst flottbas i Tartus, men den har inte utsatts för attacker.

Det ryska utrikesministeriet säger sig vara oroat över attackerna och säger att det understryker vikten av att fredsförhandlingarna om Syrien återupptas.

Minst 45 döda i Jemen

Samtidigt har åtminstone 45 rekryter dödats och över 60 skadats i en självmordsattack i hamnstaden Aden i Jemen.

IS tog genast på sig skulden för attacken mot rekryter som stod i kö för att registreras i armén.

Självmordsbombaren utlöste sin sprängladdning mitt bland rekryter som hade samlats utanför en armégenerals residens.

Attacken var en av de värsta som jihadister har utfört mot regeringsstyrkor, som har sitt högkvarter i Aden.

Armén, som bland annat stöds av Saudiarabien, drev nyligen ut IS från hamnstaden Mukalla och flera andra städer vid kusten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes