Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo får djurgravgård i Östanåparken

Djurgravsten
Det finns ingen begravningsplats för smådjur i Sibbo, men nog i Borgå och Lovisa. Djurgravsten Bild: Yle/Madeleine Boström djurbegravningsplats

En gravgård för smådjur kan grundas i Östanåparken i Nickby. Verksamhetscentret Vägskälet har lovat sköta om gravgården.

En del invånare har upplevt att det är utmanande att begrava smådjur i Sibbo eftersom det inte finns någon plats utmärkt för det. Alla har inte en egen tomt och alla vill inte heller kremera djuren.

Smådjur har därför olagligt begravts i skogar eller lämnats i avfallskärl.

Nickby sjukhus festsalsbyggnad.
Östanåparken är känd för det gamla sjukhuset och de gamla byggnaderna. Nickby sjukhus festsalsbyggnad. Bild: Yle/Jonas Blomqvist nickby sjukhus festsalsbyggnad

Gravgården kan grundas på Östanåparkens område, i närheten av Nickby sjukhus gamla gravgård.

Verksamhetscentret Vägskälet tar gärna projektet på sig. De skulle sätta upp ett staket runt området och koordinera gravplatserna. Projektet skulle ge Vägskälets teammedlemmar mera jobb och i centrets verkstad kunde man tillverka och sälja exempelvis urnor.

Djurbegravningsplatsens vägskylt
Djurbegravningsplatsens vägskylt Bild: Yle/Madeleine Boström djurbegravningsplats

Det ska kosta en liten slant att få begrava sitt djur på gravgården och pengen ska gå till skötseln av området.

Det beräknas kosta ungefär 5 000 euro att grunda gravgården. Då är material för staketet, grus för gångarna och hyran för en grävmaskin som skulle förbereda området medräknade.

Social- och hälsovårdsutskottet förhåller sig positivt till projektet om finansieringen bara ordnar sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland