Hoppa till huvudinnehåll

Snabbanalys: Kanada hade gjort sin hemläxa, lejonen åker hem med silver

Mikael Granlund och Aleksander Barkov deppar efter lejonens finalförlust.
Mikael Granlund och Aleksander Barkov deppar efter lejonens finalförlust. Mikael Granlund och Aleksander Barkov deppar efter lejonens finalförlust. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Mikael Granlund

Finland tänkte sig en likadan match som i gruppspelet, men Kanada hade anpassat sitt spel efter storförlusten. Därför fick lejonen nöja sig med ännu ett VM-silver.

Finland–Kanada 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)

Avgörandet:

Hur det hade sett ut om VM-finalen varit lagens första möte får vi aldrig veta, nu vet vi att gruppspelsmatchen i tisdags gynnade Kanada.

Kanadensarna hade noggrant analyserat 0–4-matchen och lärt sig av sina misstag. Nu visste Kanada hur Finland skulle stoppas i mittzon och framfört allt visste lönnlöven att nyckeln är att hålla puck.

Rent materialmässigt är Kanada starkare än Finland. Lejonens chans ligger i att ta segrar på det taktiska planet, men när Bill Peters nu överglänste Kari Jalonen var matchens utgång klar och det var helt enkelt det bättre laget som vann VM-guld.

Lejonens toppar:

Tre stjärnor:
Mikko Koskinen. ”Han gav vårt lag chansen att vinna” lyder ofta hyllningen till en målvakt när laget faktiskt vunnit. Samma fras kan användas nu, trots att det blev förlust. Koskinens storspel gjorde att Finlands gulddröm levde ännu med åtta sekunder kvar och tekning i offensiv zon.

Två stjärnor:
Mikael Granlund. Som helhet Finlands bästa spelare i turneringen, avslutade också på topp. Slet föredömligt bakåt och stoppade bland annat ensam ett kanadensiskt friläge. Och det mesta av Finlands spel framåt stod också Granlunds trio för.

En stjärna:
Sebastian Aho. Carolinas tränare stod i kanadensarnas bås, och Bill Peters måste ha myst över sin kommande spelares finalinsats. Respektlös och initiativrik, flyttades upp i kedjan med Mikko Koivu och Mikael Granlund och fick massivt ansvar i kvitteringsjakten.

Bonusberöm:
Mikko Koivu var en av få finländare som höll jämna steg i det fysiska spelet vid sargerna. Esa Lindell fick mycket istid och gjorde inte bort sig medan Topi Jaakola slet tappert.

Kan bättre:
Aleksander Barkov blev aldrig den som lyfte lejonen med guldet på spel. Tredjecentern Jarno Koskiranta gjorde turneringens sämsta match i finalen, och också Leo Komarovs roll blev mindre ju längre matchen pågick.

Utropstecknet:

I gruppspelet blev Finland det första laget på tio år som inte släppte in ett mål mot Kanada i VM. I finalen tog Kanada en högst symbolisk revansch då lejonen blev det första laget på tio år som misslyckades med att göra mål i en VM-final.

Stämningen:

Märklig. 98 procent av publiken höll på Ryssland och hoppades få se en final som slutat 7–5. Med en sällsynt målsnål tillställning på gång ägnade sig publiken mest åt att ropa efter mål, ingen skillnad åt vilket lag.

Framtiden:

Nästa VM spelas i Frankrike och Tyskland i maj 2017. Ena gruppen håller till i Paris, den andra i Köln och gruppindelningen blir klar i dagarna. Ni kan ju gissa vilken stad den finländska journalistkåren hoppas att lejonen hamnar i.