Hoppa till huvudinnehåll

Unga söker hjälp av Christoph Treier

Christoph Treier
Christoph Treier. Christoph Treier Bild: Yle/Sofi Nordmyr treier

Christoph Treier jobbar som mentaltränare och coachar bland annat elitidrottare och företagsledare men också gymnasister. Han har i sitt jobb märkt att många unga känner sig stressade.

Enligt nya undersökningar som Mannerheims barnskyddsförbund har gjort mår 30 procent av unga i Finland psykiskt dåligt. De vanligaste problemen är ångest, stress och depression.

- Ungefär var tredje mår dåligt och upplever framförallt att de har väldigt höga krav utifrån. Men sedan har de också höga krav på sig själva, säger Treier.

Treier säger att det för många som han träffar rör sig om rätt diffusa känningar av illamående.

- De försöker förstå varför de mår dåligt. Oftast vet de inte själva varför de upplever allt så jobbigt.

Treier tycker att det viktigaste i de här sammanhangen är att lyssna. Enligt honom har unga egentligen ganska få tillfällen där någon tar sig tid att riktigt lyssna på dem.

Träna tänkandet

De negativa tankarna kommer ofta då någon prestation har misslyckats. Svag självkänsla gör att många ser sig själv genom sina prestationer. Då gäller det att jobba med den ungas självkänsla i första hand.

- Man ska skilja på sitt värde som människa och sitt värde som presterare.

Treier tycker sig märka att andelen unga som söker hans hjälp ständigt ökar. Till en del tror han att det beror på att han representerar en annan typ av hjälp än den man får av en skolpsykolog eller skolkurator.

Tröskeln kan kännas lägre att närma sig honom eftersom han inte till vardags hör till skolmiljön.

- Eftersom jag kommer från idrotten ursprungligen och ofta föreläser i skolorna så har jag den fördelen att jag har ett annat sätt att närma mig eleverna än till exempel en skolpsykolog. De unga tänker att det är många kända elitidrottare som också tar hjälp så då kan jag också.

Enligt Treier går det att träna sitt tänkande. Det är vi själva som sätter upp våra begränsningar genom det vi tänker. Det gäller att bli medveten om hur man tänker och känner i olika situationer och hur det påverkar en.

- Många tror att det är omgivningen som sätter begränsningar, men det är nog vi själva som sätter upp dem. Om vi tar ett exempel på hur man tänker i en framgångssituation. Då finns det de som tänker att det här var bara tur. Och misslyckas de så tänker de att jag är inte bättre än så här. Det är klart att man då påverkar sitt eget självförtroende, säger Treier.

Läs också