Hoppa till huvudinnehåll

Vbl: 70 000 euro för Åbomynt

Åbo slott i kvällsbelysning.
Åbo slott Åbo slott i kvällsbelysning. Bild: Yle/Patrick Stenbacka Åbo slott,åbo slott

Myntet som VasabördigeTommy Träsk ropade in på auktion i Stockholm är en verklig raritet, skriver Vasabladet. Myntet är präglat i Åbo år 1557, det vill säga under den tid då Finland var en del av Sverige och Gustav Vasa var regent.

Man känner till endast tre exemplar av åttaöresmyntet. Beroende på olika stämplar är Åbomynten kategoriserade som ovanliga eller extremt ovanliga, uppger Frida Ehrnsten på Museiverkets myntkabinett.

Tommy Träsk har samlat på mynt länge, men det här Åbomyntet är speciellt, säger Träsk till Vasabladet.

- Mynt har jag samlat på sedan jag var barn och det här myntet är väldigt unikt. Däremot är jag förvånad över priset och fick en liten chock när jag räknade om till euro efteråt.

Träsk köpte myntet för totalt 69 946 euro och säljare var Nils J. Lindberg från Helsingfors.

Hård kamp om myntet

Träsk närvarade på auktionen per telefon. Kampen om det eftertraktade Åbomyntet var hård och intressenterna flera.

- Jag hade redan på förhand bestämt mig för att myntet ska bli mitt eftersom såna här chanser dyker upp bara en gång i livet, säger Träsk i Vasabladet. Träsk har sedan tidigare 12 Åbomynt i sin samling.

Träsk är ursprungligen från Vasa men har bott utomlands sedan början av 1990-talet. För tillfället arbetar Träsk inom finansiering och är bosatt i Dubai.

Förra året sålde mynthandeln Holmasto ett ryskt guldmynt från 1896 för 110 000 euro på auktion. Enligt Numismatiska föreningen i Finland är det ryska myntet det dyraste någonsin.

Läs också