Hoppa till huvudinnehåll

5 600 migranter har räddats utanför Libyen på två dygn

Tysk marin räddar båtflyktingar utanför Libyens kust.
2 600 flyktingar och migranter räddades ur havet från 14 gummibåtar och en större båt på ett dygn Tysk marin räddar båtflyktingar utanför Libyens kust. Bild: EPA/CHRISTIAN KRUSE / BUNDESWEHR/PAO MITTELMEER båtflyktingar

Italienska fartyg har plockat upp 5 600 människor ur Medelhavet under de senaste två dygnen.

På tisdagen utfördes 23 räddningsoperationer mellan Libyen och Italien

Den italienska flottan och kustbevakningen, flera handelsfartyg, två bogserbåtar från en oljeborrningsplattform samt Läkare utan gränser har deltagit i räddningsinsatserna.

Omkring 37 000 migranter främst från Afrika, har nått Italien i år, vilket är lite fler än ifjol under samma period.

Italienrutten populär

Den så kallade italienska rutten är nu den mest populära bland dem som försöker ta sig över Medelhavet till Europa, efter att EU och Turkiet slöt ett avtal nyligen om att återbörda flyktingar till Turkiet.

Över 1,2 miljoner människor från Afrika, Mellanöstern och Sydasien har anlänt till Europa sedan början av fjolåret.

De flesta som tar sig över från Libyen sätts i gummibåtar som främst försöker nå Sicilien eller Lampedusa om de inte plockas upp före det.

EU börjar utbilda libyska kustbevakare

Den nya internationellt erkända regeringen i Libyen godkände på måndageg EU:s förslag om att utbilda libyska kustbevakare.

EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini välkomnade beslutet och sade att träningsprogrammet kommer att vara ytterst viktigt för att Libyen ska få kontroll över sina farvatten och flyktingströmmen till Europa.

EU har för närvarande flottoperationen Sophia utanför libyskt område, men nu blir det möjligt för EU att sända militär personal in i Libyen.

Större militäroperation?

USA, som redan har specialenheter i städerna Benghazi och Misrata, planerar att öka sin militära närvaro betydligt på grund av jihadistgruppen IS som kontrollerar minst två städer vid Medelhavskusten.

EU-länder som Italien och Frankrike har förespråkat en större gemensam militäroperation för att kämpa både mot IS och människosmugglare i Libyen.

Enligt FN:s Libyensändebud kan det finnas upp till en miljon människor i Libyen som försöker ta sig över Medelhavet till Europa med hjälp av människosmugglare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes