Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-studerande positiva till förändringarna

Marina von Schantz, Sofia Eklund, Ilona Silvola och Matilda Isotalo.
Marina von Schantz, Sofia Eklund, Ilona Silvola och Matilda Isotalo. Marina von Schantz, Sofia Eklund, Ilona Silvola och Matilda Isotalo. Bild: Yle/Linus Hoffman ilona silvola

Det har varit ett omvälvande läsår för de anställda vid Åbo Akademi, med stora nedskärningar, samarbetsförhandlingar och uppsägningar.

Men också för studerandena har nedskärningarna känts av genom mindre handledning, färre föreläsningar och mer litteraturstudier. De teologiestuderande vi talat med känner av oron, men ser ändå positivt på framtiden.

- Jag har personligen faktiskt inte haft så stora förändringar, säger Matilda Isotalo, fastän två professorer har gått i pension. De kommer att ersättas med annan undervisande personal, så jag tror på att vi fortfarande får en kvalitativt hög undervisning och utbildning.

Ilona Silvola däremot håller inte med om att allt skulle fungera lika bra som förr. Många är missnöjda med regeringen och också förvånade över hur snabbt allting förändrats, också vid Åbo Akademi.

- Det är en stor förlust för oss att två professorer är borta, anser Silvola. I längden tror jag det kommer att påverka ämnet och studierna.

- Jag ska på utbyte nästa år, så personligen är jag inte så orolig, säger Johanna Pettersson, men det är klart att jag vill det ska gå bra för Akademin och att studierna ska hålla hög kvalitet också i fortsättningen.

"Hela grundutbildningen verkar bli mer heltäckande"

Sofia Eklund har då hon talat med lärare och anställda hört mycket fundersamma och oroliga röster, men också tankar om vad man kunde göra på annat vis.

- Vid vår fakultet för humaniora, psykologi och teologi är det väldigt många som tänker bredare, säger Eklund, och de hoppas kunna göra samarbete över ämnesgränser - samarbete som öppnar nya möjligheter fastän pengarna har skurits ner.

Marina von Schantz tycker de omstruktureringar som gjorts inom utbildningen är bra, eftersom teologin blivit mycket bredare.

- Hela grundutbildningen verkar bli mer heltäckande, tycker von Schantz. Om utbildningsplaneringen fortsätter på samma sätt är jag hoppfull till att det blir bra.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland