Hoppa till huvudinnehåll

Alva Forsius fick staty i Borgå

staty
staty Bild: Yle/Robin Halttunen borgå

Forsius grundade stadens första förlossningssjukhus och ett förstahem för unga ensamstående mammor. Statyn står på det gamla sjukhusets gård.

Alva Forsius föddes den 24 maj 1866, alltså för exakt 150 år sedan. Vilken dag skulle väl passa bättre för att avtäcka en staty för att hedra hennes livsverk?

Alva Forsius grundade det första förlossningssjukhuset på Linnankoskigatan 1 i Borgå. Det stora röda trähuset fungerar i dag som vandrarhem.

Mittemot finns Solhem, som Forsius startade för unga ensamstående mödrar som behövde hjälp med sitt nyfödda barn. Solhem fylls av barn också i dag, eftersom det är ett daghem.

alva forsius staty
Statyns mamma är på väg från förlossningssjukhuset som syns i bakgrunden till förstahemmet på andra sidan gatan. alva forsius staty Bild: Yle/Robin Halttunen borgå

På väg mot Solhem

Minnesstatyn föreställer en mamma med ett litet barn i sin famn.

Mamman står i färd med att ta ett litet steg framåt, blicken riktas mot barnet. Barnets hand sträcker sig mot mamman. Mammans leende symboliserar stoltheten över barnet, barnets hand mot mamman symboliserar moderns trygghet. Mammans steg framåt symboliserar en rörelse framåt i livet.

Statyn placeras på gården till förlossningssjukhuset som Alva Forsius grundade, med ryggen mot sjukhuset och med ansiktet riktat mot Solhem, dit mamman är på väg med sin baby.

Själva statyn är i grå granit och foten Mäntsäläröd. Statyn är planerad av en arbetsgrupp som vill hedra Alva Forsius och den är tillverkad i Borgå.

Den har kostat 40 000 euro att resa.

bandet
Frälsningsarméns orkester stod för musiken. bandet Bild: Yle/Robin Halttunen alva forsius
barnen sjunger
Barnen hade en viktig roll under festligheterna, förstås! barnen sjunger Bild: Yle/Robin Halttunen borgå