Hoppa till huvudinnehåll

Bensinbrist hotar i Frankrike

Frankrikes bensinstationer hotar att drabbas av bränslebrist på grund av strejker och protester på landets åtta oljeraffinaderier.

En femtedel av landets bensinstationer har antingen helt eller nästan slut på bensinen. Många fransmän som tidigare stött arbetarnas sak börjar nu tappa tålamodet.

- Bensinen är slut överallt. Jag är upprörd. Jag förstår att de måste strejka och varför vi måste respektera dem, men det är opraktiskt när man arbetar, säger Guylaine som har köat för bensin i två timmar i Paris.

Demonstranter har blockerat en stor del av landets oljeraffinaderier och nu har också hela personalen gått i strejk. Vid raffinaderiet Fos-sur-Mer i Marseille bröt sammandrabbningar ut när polisen skingrade demonstranter.

Facket CGT räknar med att halvera bränsleproduktionen och planerar att utvidga demonstrationerna till järnvägsnäten.

Valls: Skärp er

Arbetarna strejkar på grund av nya arbetskraftslagar som gör det lättare för företagen att anställa och avskeda personal. De nya lagarna godkändes av parlamentet tidigare den här månaden.

Premiärminister Manuel Valls uppges inte ha någon tanke på att försöka ändra lagen. Han uppmanade fackförbundet CGT att handla mer ansvarsfullt.

- Att ta våra konsumenter, vår ekonomi och vår bransch som gisslan på det här sättet och att fortsätta ta till sådana åtgärder för att ändra ett lagförslag är inte demokratiskt, sade Valls.

Den franska oljejätten Total, som äger största delen av raffinaderierna, säger att man kommer att se över sina investeringar inom oljesektorn i Frankrike.