Hoppa till huvudinnehåll

Bloggen hjälpte Sebastian ur ångesten

Sebastian Granskog
Sebastian Granskog mår bättre i dag, då han har börjat tala om sina problem. Sebastian Granskog Bild: Claudia Rybin/Yle sebastian granskog

Sebastian Granskog lider av panikångest och hypokondri. Tidigare kunde han dricka några öl extra på fester för att dämpa sin ångest, i dag har han lärt sig att tala om sina problem.

"Jag har flörtat med den här tanken länge. Jag har vägt för- och nackdelar och jämfört dem och försökt övertyga mig om att göra rätt val." Så inleder 23-år gamla Sebastian sitt första blogginlägg. Inlägget är skrivet i november 2015. Månaden då han kom ut med att han lider av hypokondri och panikångest.

Sebastian var sjutton år gammal då han började märka av sin sjukdom. Han sprang runt till olika läkare för att kolla upp om han var sjuk. Var det skrumplever, hjärntumör eller ALS han led av?

– Jag visste ju att något var fel, säger han.

Efter att ha besökt sjukhuset flera gånger var det till slut en läkare som föreslog att Sebastian skulle uppsöka psykologhjälp. Bara tanken på att han inte led av några fysiska men utan psykiska var absurd för honom.

– Det är ju min kropp, jag vet själv om något är fel. Så trodde jag då, säger han.

Sakta men säkert insåg han att läkaren hade rätt och kunde till slut fatta beslutet att uppsöka en psykolog.

Hälsoångest eller hypokondri

  • Hypokondri kallas även för hälsoångest.
  • Hypokondri betyder att du har en mycket stor rädsla för att drabbas av allvarliga sjukdomar.
  • Det kan gå så långt att du är helt övertygad om att du är dödligt sjuk vilket skapar stor ångest.
  • Hypokondrin går inte att lugna trots att sjukhuspersonal säger att du inte är sjuk.
  • Den stress, oro och ångest som uppstår i samband med detta gör att kroppen triggar igång fler symptom som exempelvis hjärtklappning, tryck i bröstet och hög puls.
  • Sjukdomen är lika vanlig bland män och kvinnor.
  • Det är väldigt få som söker hjälp för sina problem.

Källa: psykiskasjukdomar.se

I militären blev det värre

Då Sebastian gjorde sin värnplikt märkte han att hypokondrin blev ett problem. Han sjukanmälde sig ofta och de andra beväringarna såg honom som lat.

– Sanningen var ju att jag var orolig över saker då, och jag kunde inte släppa det före jag kollade upp det, säger han.

I övrigt var militären bra för hans psyke då han ofta inte hade tid att tänka på hur kroppen mådde. Efter militären började Sebastian träna aktivt, vissa veckor varje dag, för att hålla tankarna borta från sjukdomen.

Värnpliktig med maskingevär.
Militären var både bra och dålig för Sebastian. Värnpliktig med maskingevär. Bild: Försvarsmakten norra karelens brigad

”Självmedicinerade med alkohol”

Då Sebastian festade med sina vänner var han livrädd för att få en panikångestattack, eftersom han trodde att han då skulle skämma ut sig. Därför dämpade han sin ångest genom att dricka några extra öl tills han inte längre kände av paniken.

– Jag ville inte att mina vänner skulle se den sidan av mig. Jag ville inte att de skulle se mig svag, säger Sebastian.

Enligt experter är det vanligt att män dämpar sin ångest med alkohol. Det för att män ofta känner att de inte vill ta itu med sina problem, då psykiska sjukdomar är så stigmatiserade.

Alkoholism
Han drack några extra öl för att dämpa ångesten. Alkoholism Bild: Yle/Katja Mättö alkoholbolag

"Det känns som att hjärtat skulle sprängas"

Då Sebastian får en panikattack blir han väldigt medveten om hur fort hans hjärta slår.

– Det känns som att hjärtat skulle sprängas och ibland kan jag få svårt att andas. Dessutom blir jag kallsvettig och har varmt på samma gång, säger han.

I efterhand tycker han att det var dumt att dämpa sin ångest med alkohol.

– Dagen efter att jag festat hårt var ångesten dubbelt värre, säger Sebastian.

Efter att han gått ut med att han lider av panikångest och hypokondri har rädslan för att tappa ansiktet försvunnit.

– Alla mina vänner vet vad jag lider av och jag har ännu inte stött på någon som skulle döma mig på grund av min sjukdom. Därför är rädslan att tappa ansiktet som bortblåst, säger han.

”Rädd för att människor skulle tycka synd om mig”

Sebastian tvekade länge innan han skrev sitt första blogginlägg om sin sjukdom. Han ville inte att människor skulle tycka synd om honom och han var också rädd för att hans vänner skulle komma med egna vårdtips, trots att de inte hade någon erfarenhet av psykiska sjukdomar.

Dessutom hade Sebastian dåliga erfarenheter av då han tidigare försökt berätta om sina problem för sina killkompisar.

– De kallade mina problem för ”Sebas påhittade sjukdom” och det fick mig att känna mig ganska dålig. Bara för att det är en psykisk sjukdom så betyder det inte att den är påhittad, säger han.

Efter att han skrivit sitt första blogginlägg och delat det på Facebook kastade han undan datorn och vågade inte gå in på sina sociala medier.

– Men då jag satte på datorn på nytt kom det en otrolig mängd stöd, både från bekanta och obekanta. Det var väldigt uppmuntrande, säger Sebastian.

Publik följer med en rockkonsert
Sebastian märkte snabbt att många andra led av liknande problem. Publik följer med en rockkonsert Bild: Mika Kanerva folkmassa

Många med liknande problem

Det som var mest överraskande för Sebastian var att många av hans vänner började höra av sig och berättade att de har liknande problem.

– Väldigt många personer kontaktade mig och öppnade upp om deras problem. Samtidigt sade de också att det var väldigt bra att jag skrivit mitt blogginlägg, säger han.

På många sätt och vis kändes det som att en tyngd lyfts från Sebastians axlar.

– Jag förstod att jag inte var ensam med mina problem. Varenda gång jag går på en fest nuförtiden så kommer åtminstone en person fram till mig och säger att hen eller någon i hens närhet lider av ett liknande problem, säger han.

För Sebastians del hjälpte det att börja prata om sina problem och det är också hans tips till alla som går och bär på något tungt.

– Tala med någon. Det underlättar väldigt mycket att få prata med någon om sina problem, säger han.

Hur mår du?

Mår du dåligt? Yles projekt #Sekasin lyfter fram psykisk ohälsa och erbjuder en gratis och anonym chatt-tjänst för alla unga som behöver prata med en professionell handledare. Chatten är öppen 23.5.2016-29.5.2016. Du kan också prata med professionella handledare i Sluta panta-chatten måndagar, tisdagar och fredagar klockan 19.00-22.00 året runt.

Projektet omfattar en pinfärsk dramaserie om ämnet. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Kolla in den tvåspråkiga taggen på sociala medier och skriv om dina egna tankar och erfarenheter.

24.5.2016 klockan 15:25 rubrik ändrad.

Mer från programmet