Hoppa till huvudinnehåll

Eurogruppen möts – nås en lösning i Greklandsfrågan?

Greklands finansminister Eucleidis Tsakalatos (till höger) och EU-kommissionären med ansvar för finansiella frågor, Pierre Moscovici, vid finansministermötet i Bryssel den 9 maj 2016.
Greklands finansminister Eucleidis Tsakalatos (till höger) och EU-kommissionären med ansvar för finansiella frågor, Pierre Moscovici, vid finansministermötet i Bryssel den 9 maj 2016. Greklands finansminister Eucleidis Tsakalatos (till höger) och EU-kommissionären med ansvar för finansiella frågor, Pierre Moscovici, vid finansministermötet i Bryssel den 9 maj 2016. Bild: EPA / OLIVIER HOSLET Grekland,Eurogruppen,Pierre Moscovici,Bryssel,eucleides tsakalotos

I eftermiddag samlas euroländernas finansministrar i Bryssel för besluta om en ny utbetalning av nödlån till Grekland.

Eurogruppens förra möte för två veckor sedan slutade utan resultat och förhoppningen är att parterna i dag ska kunna nå en politisk överenskommelse i Greklandsfrågan.

Däremot kommer eurogruppen knappast att vid dagens möte kunna enas om skuldlättnader till Grekland.

Tsipras: Vi har gjort vårt – nu är det er tur!

För Grekland är det i dag frågan om ännu ett ödesmöte. Landet står inför stora återbetalningar i juni och juli och är i akut behov av pengar.

Det grekiska parlamentet godkände i söndags med knapp majoritet nya nedskärningar.

Parlamentet klubbade också igenom en extra beredskapsbesparing som träder i kraft om Grekland inte klarar av det överskottsmål som långivarna har krävt.

Den Syriza-ledda regeringen anser sig nu ha godkänt alla de reformer som långivarna kräver för att landet ska få tillgång till hela det tredje lånepaket på ungefär 85 miljarder euro som parterna kom överens om i juli ifjol.

I söndags riktade den grekiska premiärministern Alexis Tsipras en hälsning till EU.

- Vi har nu visat de europeiska ledarna att Grekland håller sina löften - nu är det ledarnas tur att göra sitt, sade Tsipras.

EU-källa: Ser bra ut

En EU-källa sade inför mötet att det ser bra ut och det finns mycket som tyder på eurogruppen godkänner följande låneutbetalning.

Om eurogruppen ger grönt ljus kan Grekland få en utbetalning på 11 miljarder euro som enligt nyhetsbyrån AFP skulle hålla landet flytande fram till november.

Däremot var EU-källan tveksam till att de internationella långivarna kan komma överens om hur Greklands skuldbörda kan lättas.

Skuldlättnader den svåra frågan

Vid sitt möte för två veckor sedan diskuterade eurogruppen för första gången skuldlättnader till Grekland.

Euroländernas finansministrar sade då att skuldavskrivningar är uteslutna men förhöll sig försiktigt positiva till att Greklands skuldsättning kunde lättas.

Finlands finansminister Alexander Stubb (Saml) anser att en möjlighet är att till exempel förlänga lånetiderna.

Men hur det ska gå till delar åsikterna mellan EU och Internationella valutafonden, IMF.

Tyskland och IMF oeniga

IMF kräver att Grekland ska få en amorteringsfri period fram till år 2040 för att landets ekonomi ska ha en chans att återhämta sig.

Något som EU:s ekonomiska motor Tyskland inte kan acceptera. Tyskland har istället föreslagit att frågan om skuldlättnader skjuts upp till år 2018, det vill säga efter det tyska parlamentsvalet.

IMF har också hotat att dra sig ur det tredje lånepaketet om euroländerna inte går med på skuldlättnader. Tidigare har Tyskland och Finland sett IMF:s medverkan som direkt avgörande för att också själva kunna delta som långivare.

Men enligt den brittiska tidningen Financial Times skulle EU nu ha diskuterat möjligheten att köpa ut IMF ur det tredje stödpaketet. Det tredje lånepaketet till Grekland är 85 miljarder euro, IMF:s andel är 14 miljarder euro.

De senaste veckorna har det pågått intensiva förhandlingar mellan EU och IMF. Enligt en EU-källa har parterna närmat sig varandra medan en annan talar om allt större meningsskiljaktigheter.