Hoppa till huvudinnehåll

Kampen för Borgå bb fortsätter på torget

Plakat för att bevara Borgå BB
Senast slöt hundratals östnylänningar upp för Borgå . Plakat för att bevara Borgå BB Bild: Yle/Mikael Kokkola bevara borgå bb

Kampanjen för att rädda Borgå bb och jourverksamheten vid sjukhuset förs med många medel. På söndag samlas oroade östnylänningar till demonstration på Borgå torg.

Nya plakat och slagord målas och skapas som bäst inför protesten på söndag. Senast det demonstrerades för Borgå BB var i november 2014, då samlades stora folkskaror på torget. Nu är det dags igen.

- Vi måste visa beslutsfattarna hur viktigt Borgå bb är för oss här i Östnyland, säger Noora Hedberg, som har tagit initiativet till demonstrationen.

Demostration för Borgå BB
Demostration för Borgå BB Bild: Yle/Mikael Kokkola bevara borgå bb

Själv är hon mamma till två barn och väldigt förvånad över att en del lokala politiker inte längre kämpar för förlossningsavdelningen.

- Det gäller nu i första hand att påverka de politiker som sitter med i nämnden för Borgå sjukhusområde. De är alla inbjudna till demonstrationen.

Nämnden kan ännu be styrelsen för hela sjukvårdsdistriktet att ansöka om en förlängd tid för bb. Frågan behandlas på nämndens nästa möte den andra juni.

- För Borgås del står ryktet som en barnvänlig stad nu på spel, säger Hedberg.

Plakat för att bevara Borgå BB
Plakat för att bevara Borgå BB Bild: Yle/Mikael Kokkola bevara borgå bb

Demonstrationen börjar klockan tio och pågår fram till klockan tretton.

Senast var budskapen på plakaten entydiga:
Made in Porvoo,
BBBB=Bevara Borgå BB,
Jag vill inte föda på en fabrik,
Tryggt, mänskligt, nära.

Läs också