Hoppa till huvudinnehåll

Kymmenedalens el höjer priserna

högspänningsledningar från kärnkraftverket i lovisa
högspänningsledningar från kärnkraftverket i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus eldistribution

Kymmendalens Elnät genomför den förväntade höjningen av priserna.

Från början av juli kommer Kymmenedalens Elnät att höja sina överföringspriser med i genomsnitt 5,8 procent. Det innebär i praktiken att en villa med elvärme kommer att betala ungefär fyra euro per månad mer i överföringsavgift. För den som bor i höghus blir höjningen ungefär två euro. Avgifterna för förbrukning av el står fast.

eldosa
eldosa Bild: YLE/Stefan Härus elektricitet,vägguttag

Investeringar i elnätet

Kymmenedalens Elnäts verkställande direktör Raimo Härmä säger att det är förpliktelser i elmarknadslagen som tvingat fram höjningen. Enligt elmarknadslagen måste elbolagen investera i elnätet, vilket för moderkoncernen Kymmenedalens El är över 13 000 kilometer långt och omfattar cirka 103 000 kunder.

- I år använder vi 15 miljoner euro för förbättring av leveranssäkerheten, säger Härmä.

Elöverföringens totala pris består i princip av tre i det närmaste lika stora delar: en el- och mervärdesskatt som går till staten, en grundavgift och en förbrukningsavgift.