Hoppa till huvudinnehåll

Michael Björklunds kökstips

Michael Björklund i köket på Smakbyn
Michael Björklund i köket på Smakbyn Michael Björklund i köket på Smakbyn Bild: X3M/Catariina Salo smakbyn

Kocken Michael Björklund lär ut grunder i matlagning och ger nyttiga tips. Serien är riktad till yrkesutbildning inom restaurangbranschen, men är god vägledning även för amatörkocken där hemma.

Skärbräde

I detta avsnitt berättar Michael Björklund om olika skärbräden och hur de ska användas.

Tänk på: Skärbräden är oftast gjorda av plast eller hårt trä. Det viktiga är att tvätta brädena efter bruk, torka av dem och låta dem torka.
Säkerhet: Plastskärbräden kan köpas i olika färger för olika livsmedel t.ex. fisk, grönsaker och kött. Skärbrädet ska ligga stadigt på bordet så det inte slinter t.ex. genom att sätta en våt disktrasa under det.

Skärteknik

I inslaget visar Michael Björklund hur man skär rotsaker.

Tänk på: Använd en stadig kniv som är vass och sitter bra i handen.
Säkerhet: Håll den fria handen på rotsaken, med fingerspetsarna nedåt, medan du skär den.

Mandolin

I inslaget visar Michael Björklund hur en mandolin fungerar.

Tänk på: Bra att använda för att skära stora mångder jämntunna skivor av t.ex. grönsaker.
Säkerhet: Justera den önskade tjockleken på skivorna med skruven bakom mandolinen. Om du är osäker - använd plastskyddet för att trycka grönsaken mot mandolinen.

Induktion

I inslaget berättar Michael Björklund om induktionspisen.

Kom ihåg: Induktionsspisens värme förmedlas via ett magnetfält på spisen. Därför måste kastrullen eller stekpannan som används vara av magnetisk metall t.ex. stål eller gjutjärn. Kärl i aluminium fungerar inte på induktionsspisar.
Säkerhet: Induktionsspisens yta blir inte i sig het i användning, men kom ihåg att stekkärlets hetta kan värma spisens yta.

Gasspis

I det här inslaget berättar Michael Björklund hur gasspisen fungerar och vad man kan använda den till.

Kom ihåg: Kan användas med alla slags pannor och kastruller.
Säkerhet: Var försiktig vid tändning så att inte flamman slår upp. Moderna gasspisar är trygga - de har säkerhetsventil så att gasen stängs av om lågan råkar slockna.

Stekning

I inslaget berättar Michael Björklund om olika stekpannor och visar hur man steker gädda.

Tänk på: Att använda rätt panna. Teflonpannor är känsliga mot skråmor och höga temperaturer. De är bra till att steka fisk, ägg och andra känsliga råvaror som fastnar lätt i pannan. Gjutjärnspannor är tåliga och bra till att bryna och steka t.ex. kött i höga temperaturer.

Kokning

I inslaget visar Michael Björklund hur man kokar en råvara.

Tänk på: Använd en tillräckligt stor kastrull. Koka tillräckligt med vatten, så att råvaran som läggs i vattnet inte kyler ner vattnet. Om man snabbt vill stoppa kokningen av en råvara lyfter man den till en skål med iskallt vatten.

Pastaredning

I inslaget visar Michael Björklund hur man gör en pastaredning.

Tänk på: Den färdiga pastaredningen kan förvaras i kylskåp i flera dagar.

Toppredning

I inslaget visar Michael Björklund hur man gör svartvinbärskräm med toppredning.

Tänk på: Vispa redningsmjölet t.ex. potatismjölet, först i kallt vatten till en jämn blandning. Häll sedan blandningen i vätskan som ska redas, vispa om och ge ett snabbt uppkok.

Bottenredning

I inslaget visar Michael Björklund hur man gör en vit sås med bottenredning.

Tänk på: Att inte bryna fettet i början om man kokar redning till en vit sås.
Använd vispen flitigt så att inga klimpar uppstår. Koka såsen tillräckligt så att mjölsmaken försvinner.

Rökning av fisk

I inslaget visar Michael Björklund hur man röker lax.

Tänk på: Man behöver inte alltid varmröka, d.v.s. tillreda råvaran helt igenom med rökningen.
I ett vanligt kök kan man lättröka t.ex. fisk på en plåt med fisken täckt av folie. Efter det tillreds råvaran klar i ugn eller genom stekning.

Fritering

I inslaget visar Michael Björklund hur man friterar potatis.

Tänk på: Använd ett bra fett t.ex. växtolja, nötolja eller ankfett. Använd inte för gammalt fett. Torka överlopps vätska från råvaran som ska friteras.
Var noga med att frityren håller rätt temperatur - är den för sval sugs fettet in i råvaran, är den för het bränns råvaran före den är genomkokt.
Säkerhet: Var försiktig när du handskas med hett frityrfett.

Flambering

I inslaget visar Michael Björklund hur man flamberar kött.

Tänk på: Med flambering bränner man bort tillsatt alkohol ur ett livsmedel. Alkoholens smakämnen blir kvar och används som grund till t.ex. en sås.
Säkerhet: Håll ansikte och händer borta från pannan under flamberingen - lågorna kan slå högt upp i luften.

Läs också

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix