Hoppa till huvudinnehåll

Michael Björklunds kökstips

Michael Björklund i köket på Smakbyn
Michael Björklund i köket på Smakbyn Michael Björklund i köket på Smakbyn Bild: X3M/Catariina Salo smakbyn

Kocken Michael Björklund lär ut grunder i matlagning och ger nyttiga tips. Serien är riktad till yrkesutbildning inom restaurangbranschen, men är god vägledning även för amatörkocken där hemma.

Skärbräde

I detta avsnitt berättar Michael Björklund om olika skärbräden och hur de ska användas.

Tänk på: Skärbräden är oftast gjorda av plast eller hårt trä. Det viktiga är att tvätta brädena efter bruk, torka av dem och låta dem torka.
Säkerhet: Plastskärbräden kan köpas i olika färger för olika livsmedel t.ex. fisk, grönsaker och kött. Skärbrädet ska ligga stadigt på bordet så det inte slinter t.ex. genom att sätta en våt disktrasa under det.

Skärteknik

I inslaget visar Michael Björklund hur man skär rotsaker.

Tänk på: Använd en stadig kniv som är vass och sitter bra i handen.
Säkerhet: Håll den fria handen på rotsaken, med fingerspetsarna nedåt, medan du skär den.

Mandolin

I inslaget visar Michael Björklund hur en mandolin fungerar.

Tänk på: Bra att använda för att skära stora mångder jämntunna skivor av t.ex. grönsaker.
Säkerhet: Justera den önskade tjockleken på skivorna med skruven bakom mandolinen. Om du är osäker - använd plastskyddet för att trycka grönsaken mot mandolinen.

Induktion

I inslaget berättar Michael Björklund om induktionspisen.

Kom ihåg: Induktionsspisens värme förmedlas via ett magnetfält på spisen. Därför måste kastrullen eller stekpannan som används vara av magnetisk metall t.ex. stål eller gjutjärn. Kärl i aluminium fungerar inte på induktionsspisar.
Säkerhet: Induktionsspisens yta blir inte i sig het i användning, men kom ihåg att stekkärlets hetta kan värma spisens yta.

Gasspis

I det här inslaget berättar Michael Björklund hur gasspisen fungerar och vad man kan använda den till.

Kom ihåg: Kan användas med alla slags pannor och kastruller.
Säkerhet: Var försiktig vid tändning så att inte flamman slår upp. Moderna gasspisar är trygga - de har säkerhetsventil så att gasen stängs av om lågan råkar slockna.

Stekning

I inslaget berättar Michael Björklund om olika stekpannor och visar hur man steker gädda.

Tänk på: Att använda rätt panna. Teflonpannor är känsliga mot skråmor och höga temperaturer. De är bra till att steka fisk, ägg och andra känsliga råvaror som fastnar lätt i pannan. Gjutjärnspannor är tåliga och bra till att bryna och steka t.ex. kött i höga temperaturer.

Kokning

I inslaget visar Michael Björklund hur man kokar en råvara.

Tänk på: Använd en tillräckligt stor kastrull. Koka tillräckligt med vatten, så att råvaran som läggs i vattnet inte kyler ner vattnet. Om man snabbt vill stoppa kokningen av en råvara lyfter man den till en skål med iskallt vatten.

Pastaredning

I inslaget visar Michael Björklund hur man gör en pastaredning.

Tänk på: Den färdiga pastaredningen kan förvaras i kylskåp i flera dagar.

Toppredning

I inslaget visar Michael Björklund hur man gör svartvinbärskräm med toppredning.

Tänk på: Vispa redningsmjölet t.ex. potatismjölet, först i kallt vatten till en jämn blandning. Häll sedan blandningen i vätskan som ska redas, vispa om och ge ett snabbt uppkok.

Bottenredning

I inslaget visar Michael Björklund hur man gör en vit sås med bottenredning.

Tänk på: Att inte bryna fettet i början om man kokar redning till en vit sås.
Använd vispen flitigt så att inga klimpar uppstår. Koka såsen tillräckligt så att mjölsmaken försvinner.

Rökning av fisk

I inslaget visar Michael Björklund hur man röker lax.

Tänk på: Man behöver inte alltid varmröka, d.v.s. tillreda råvaran helt igenom med rökningen.
I ett vanligt kök kan man lättröka t.ex. fisk på en plåt med fisken täckt av folie. Efter det tillreds råvaran klar i ugn eller genom stekning.

Fritering

I inslaget visar Michael Björklund hur man friterar potatis.

Tänk på: Använd ett bra fett t.ex. växtolja, nötolja eller ankfett. Använd inte för gammalt fett. Torka överlopps vätska från råvaran som ska friteras.
Var noga med att frityren håller rätt temperatur - är den för sval sugs fettet in i råvaran, är den för het bränns råvaran före den är genomkokt.
Säkerhet: Var försiktig när du handskas med hett frityrfett.

Flambering

I inslaget visar Michael Björklund hur man flamberar kött.

Tänk på: Med flambering bränner man bort tillsatt alkohol ur ett livsmedel. Alkoholens smakämnen blir kvar och används som grund till t.ex. en sås.
Säkerhet: Håll ansikte och händer borta från pannan under flamberingen - lågorna kan slå högt upp i luften.

Vetamix

  • Glitter, ljus och bjällerklang – julen är vår viktigaste högtid

    Visste du att många jultraditioner inte alls är urgamla?

    Vi tänker ofta att vi firar jul på ett urgammalt sätt, men många av våra traditioner är i själva verket skapade på 1800-talet. Går man tillbaks i tiden längre än så ser julfirandet rätt annorlunda ut, även om vissa delar har bevarats till våra dagar.

  • Lucias blodiga historia

    Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

    Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

  • Jultraditioner i olika länder

    Julen firas på olika sätt runtom i världen.

    Jul firas på många håll i världen och trots att festen i grunden är den samma, ser traditionerna lite olika ut i olika länder.

Nyligen publicerat - Vetamix