Hoppa till huvudinnehåll

Migri: Tiotals ensamkommande asylsökandebarn har försvunnit

Ett barn tittar ut genom ett fönster.
Ett barn tittar ut genom ett fönster. Bild: EPA flyktingbarn

Tiotals minderåriga asylsökande som kommit till Finland ensamma har försvunnit de senaste åren, visar Migrationsverkets kartläggning.

Enligt Migri har 30 minderåriga asylsökande försvunnit sedan början av år 2014.

Sedan början av år 2014 har Migri fattat 70 beslut om att asylansökan förfaller för ett ensamkommande barn.

I en tredjedel av fallen fanns starka indikationer på att personen i fråga inte var minderårig utan myndig, och Migrationsverket känner till att 18 personer återvänt till sitt hemland. Det betyder att 30 ensamkommande minderåriga asylsökande är försvunna.

Det rör sig i huvudsak om pojkar i åldern 14-17 år.

Migrationsverket kartläggning visar att ett centralt motiv till att försvinna är rädslan för ett Dublinbeslut, dvs. en avvisning till ett annat EU-land. En annan orsak är rädslan för ett negativt asylbeslut.

Den unga personen kan även vara missnöjd med levnadsförhållandena i Finland eller vilja återförenas med bekanta eller släktingar i ett annat EU-land.

Kan ha kopplingar till människohandel

Migrationsverket har utrett antalet försvunna ensamkommande minderåriga asylsökande, eftersom det finns en oro för att försvinnandena har anknytning till utnyttjande eller människohandel.

Det verkar som att det vanligtvis är den unga personen själv som fattat beslut om att lämna Finland, men i vissa av fallen finns det också tecken på att någon annan part bidragit till barnets försvinnande.

Migrationsverket samarbetar ständigt med andra myndigheter för att upptäcka eventuella brott.

Läs också