Hoppa till huvudinnehåll

Motion: Raseborg behöver snabbt ny byggnadsordning

Två byggarbetare bygger.
Byggbestämmelserna i Raseborg borde vara smidigare, anser en grupp SFP-politiker som vill får fart på den planerade revideringen av byggnadsordningen. Två byggarbetare bygger. Bild: YLE/Annika Holmbom byggarbete

När man gjorde upp nuvarande byggnadsordning i Raseborg tog man de sämsta delarna från bestämmelserna i Karis, Ekenäs och Pojo, säger Werner Orre. Han och en stor del av SFP:s fullmäktigegrupp lämnade in en motion i frågan till fullmäktige i måndags (23.5).

Den nuvarande byggnadsordningen är för detaljrik och en broms för byggande, säger Orre. Den förnyade byggnadsordningen borde ha kommit redan för ett år sedan, säger han.

För petnoga

I motionen sägs att det behövs en revidering så att det ska gå smidigt att bygga utan onödig byråkrati och stipulationer.

Orre preciserar med att säga att det finns för många detaljer om till exempel hur terrasser eller små växthus ska byggas.

- Jag tror inte skattebetalarna tycker att de får valuta för sina pengar när tjänstemännen står med måttband i handen och mäter om terrasser är exakt inom ramen, säger han.

Om föreskrifterna inte är för komplicerade blir det lättare att fatta beslut om lov och processen blir smidigare, tillägger Orre.

Werner Orre
Werner Orre är tillsammans med Roger Engblom är initiativtagare till motionen. Men flera SFP-politiker har skrivit under den. Werner Orre Bild: Yle/Christoffer Westerlund werner orre,Raseborg,Ekenäs

Han säger att staden borde fundera på när det överhuvudtaget behövs tillstånd, när man kan klara sig med bara en anmälan och när det inte behövs något alls.

- Det handlar till exempel om mindre solpaneler.

På detaljplanerat område finns inte problem med lov för att bygga hus, där hör Raseborg till snabbaste i Finland, säger han. Däremot blir det problem med mindre konstruktioner som just terrasser och växthus. Ett annat stort problemområde är också undantagslov och byggande utanför detaljplanerat område.

Efter i tidtabellen

Revideringen borde redan vara klar enligt den ursprungliga tidtabellen, säger Orre. I motionen önskar politikerna att den nya byggnadsordningen ska behandlas i fullmäktige inom detta år.

Werner Orre säger att Raseborg inte står och faller med den nya byggnadsordningen, men att det är en viktig faktor, bland många andra, för att få ekonomin på fötter.

Det byggs mycket i Raseborg och det är viktigt med både fast bosatta och sommargäster i staden.

- Vi vill inte ge en bild av att det är svårt att bygga i Raseborg, säger Orre.

Vad tror du det beror på att byggnadsordningen inte har blivit klar?

- Tjänstemännen har prioriterat andra saker än beredningen av detta, svarar han.

Inte första gången byggandet på tapeten

Det har tidigare stormat kring byggnadstillsynen i Raseborg. Anställda sade upp sig och lokala byggare talade om dåliga attityder och orättvisa bygglov.

Tillsynen granskades och man såg över rutinerna.

I september ifjol, alltså för mindre än ett år sedan, deklarerade Werner Orre att allt är frid och fröjd inom byggnadstillsynen i Raseborg. I egenskap av samhällstekniska nämndens ordförande sa han bland annat att personalen är underbar och att stormen hade lagt sig på avdelningen efter att man rekryterade två nya anställda.

På en fråga om allt inte längre är lika underbart svarar Orre att ärendet inte längre är på samhällstekniska nämndens bord och att han därför inte kan uttala sig.

På en fråga om han kan kommentera läget som en av initiativtagarna till motionen svarar Orre att han nog inte är riktigt lika nöjd som för ett knappt år sedan och att det nu behövs en ny byggnadsordning, lämpligare verktyg, som gör byggprocessen smidigare.

Läs mera:

Raseborgsnämnd oerhört nöjd med byggnadstillsynen

Efter en stormig start på året är nu allt frid och fröjd inom byggnadstillsynen i Raseborg. Personalen är underbar, säger Werner Orre (SFP) som leder ordet i samhällstekniska nämnden.


Läs mera:

Det stormar inom byggnadstillsynen i Raseborg

Det missnöje som pyrt angående byggnadstillsynen i Raseborg ska nu redas ut i en rapport. En som fått ta mycket kritik är ledande byggnadsinspektör Juhani Jormanainen, men han har valt att inte delta i debatten och förklarar nu varför.