Hoppa till huvudinnehåll

Motstridiga uppgifter kantar Egyptair-utredningen

Rester som har hittats i Medelhavet analyseras nu.
Rester som har hittats i Medelhavet analyseras nu. Bild: EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY Egyptair,EgyptAir Flight 804

Frågan om huruvida det egyptiska planet som kraschade i Medelhavet exploderade eller inte, fortsätter att förbrylla. Chefen för Egyptens kriminaltekniska myndighet tillbakavisar uppgifterna om att analyser av offrens kvarlevor visar tecken på en explosion ombord.

- Allt som har publicerats om den här frågan är helt felaktigt. Det är baserat på antaganden och kommer inte från Egyptens kriminaltekniska myndighet, säger myndighetens chef Hesham Abdelhamid till den statliga nyhetsbyrån Mena.

Tidigare under dagen har många medier rapporterat att källor inom den kriminaltekniska myndigheten uppger att offrens kvarlevor visar tecken på att planet exploderade.

- Storleken på kvarlevorna pekar på en explosion. Den största kroppsdelen är stor som en handflata, säger en kriminaltekniker som vill förbli anonym enligt nyhetsbyrån Reuters.

Planets svarta lådor eller vrak är fortfarande försvunna, men bagage, planrester och kvarlevor har hittats i Medelhavet. Sedan söndagen har 23 påsar med kroppsdelar hittats.

Utredarna analyserar nu rester av planet för att se om det finns några tecken på en explosion eller rester av sprängmedel. Ingen grupp har sagt sig ligga bakom ett eventuellt terrordåd.

Många frågor

Planet med 66 personer ombord försvann i torsdags när det var på väg från Paris till Kairo. Händelseförloppet är fortfarande oklart.

Franska utredare uppger att planet skickade en serie varningssignaler om att rök har upptäckts ombord kort innan det försvann. På basen av signalerna kan man inte avgöra om det rörde sig om sabotage eller om ett tekniskt fel.

Egyptiska myndigheter har nu ifrågasatt uppgifterna om att planet svängde kraftigt samtidigt som det tappade höjd strax innan det störtade i Medelhavet.

Grekiska flygledare säger att de småpratade med piloten när flygplanet passerade grekiskt luftrum. När de senare anropade flygplanet för att lämna över det till sina egyptiska kollegor svarade ingen.

Egyptisk åklagare har begärt ut inspelningar av pilotens kommunikation med flygledning i både Frankrike och Grekland.