Hoppa till huvudinnehåll

Privat vårdföretag satsar på Österbotten

Brandbackens servicecenter
Vårdhem planeras vid korsningen Baggholmsvägen och Gärdesvägen Brandbackens servicecenter Bild: Yle/ Alexandra Karlsson service center

Det privata vårdbolaget Esperi Care satsar också på svenska Österbotten. I Kristinestad och i Jakobstad planerar bolaget bygga nya vårdhem för äldre. I Vasa blir det ett servicehus med guldkant.

I Kristinestad är bygglov redan beviljat för ett nytt vårdhem med ett 30-tal platser. I Jakobstad har Esperi Care ansökt om en tomt i Baggholmen av staden för ett likadant bygge.

Vårdhem planeras vid korsningen Baggholmsvägen och Gärdesvägen
På den här tomten vill Esperi Care bygga i Jakobstad Vårdhem planeras vid korsningen Baggholmsvägen och Gärdesvägen Bild: YLE/Patrik Enlund esperi care

Kristinestad och Jakobstad är bara två exempel på Esperi Cares expansion i Finland. Ifjol meddelade vd Marja Aarnio-Isohanni att bolaget kommer att satsa 240 miljoner euro de närmaste åren på servicehus och vårdhem.

Nya servicehus planeras på en rad orter, bland dem Vasa. Förutom servicehusen låter Esperi Care bygga 37 andra vårdhem för äldre och specialgrupper med funktionsnedsättning. Här gäller effektiverat boende för personer som behöver

dygnet runt vård.

Rentav lite guldkant

Hemmen i servicehusen är mellan 35 och 80 kvadratmeter och man kan antingen hyra eller köpa dem. Servicehusen har 60-130 platser. Kommunerna har möjlighet att bevilja servicesedlar till servicehusen.

Affärsidén är en spa-aktig stämning med bad- och bastuavdelningar. Därutöver erbjuds olika aktiviteter, biograf, restaurang, bistro, fotvård, frisör och läkare.

Vi satsar på individuell vård, rentav lite guldkant på tillvaron, sade vd Marja Aarnio-Isohanni ifjol.

Esperi Care har utvecklats till ett av landets ledande vårdbolag. Omsättningen 2015 var cirka 135 miljoner euro och bolaget sysselsatte 3 000 vårdanställda.

Esperi Care ägs av kapitalplaceringsbolaget CapMan, pensionsförsäkringsbolaget Etera och Esperi Cares ledning.