Hoppa till huvudinnehåll

Rut Bryk - en pionjär inom den moderna keramikkonsten

Keramikverk av Rut Bryk
Keramikverk av Rut Bryk Bild: Yle/Åsa Thodén Rut Bryk,keramik,konst,Esbo moderna konstmuseum (Emma),utställningar,konstnärer

I år har det gått 100 år sedan formgivaren Rut Bryks födelse. Det uppmärksammas med en omfattande utställning av hennes verk på EMMA, museet för modern konst i Esbo.

Rut Bryk (1916-1999) hörde till efterkrigstidens stora konstnärer. Hon utbildade sig till grafiker men fick snart anställning som formgivare på porslinsfabriken Arabias konstavdelning, trots att hon aldrig hade arbetat med keramik. Karriären på Arabia sträckte sig över närmare 50 år, från 1942 till 1991.

EMMAs utställning "Den magiska lådan" är den mest omfattande Bryk-utställningen någonsin, med över 200 verk från hela Bryks långa och framgångsrika karriär. Här finns allt från grafik och illustrationer från tiden före Arabia, till de tidiga mindre alstren där med sin färggranna och figurativa framtoning och den senare tidens monumentala väggreliefer med mer sparsmakad färgsättning.

Verk av Rut Bryk
Verk av Rut Bryk Bild: Yle/Åsa Thodén Rut Bryk,keramiker,konstnärer,Esbo moderna konstmuseum (Emma)

- Det är just den här blandningen av det lilla och det stora som är så fascinerande med Rut Bryks konst, säger docenten Harri Kalha som är utställningens kurator.

- Det dialektala. Det delikata och det monumentala, känsligheten och styrkan. Allt fanns hos Rut Bryk.

Verk av Rut Bryk
Verk av Rut Bryk Bild: Yle/Åsa Thodén Rut Bryk,keramiker,emma,konst,konstnärer,Esbo moderna konstmuseum (Emma)

Mångsidig föregångare

Rut Bryk förnyade den moderna keramikkonsten. Hon utvecklade flera nya tekniker och rönte redan i början av sin karriär internationell berömmelse.

- Hon har haft en mycket stor betydelse för det finländska konstlivet. Hon var en kvinnokonstnär som arbetade med det abstrakta och hon gjorde saker som ingen annan gjorde varken i Norden eller i resten av världen, säger Kalha.

Den tidiga produktionen präglades av en målerisk, närapå naivistisk stil i granna färger.

Del av verk av Rut Bryk
Del av verk av Rut Bryk Bild: Yle/Åsa Thodén Rut Bryk,keramiker,keramik,Esbo moderna konstmuseum (Emma)

- Färger var väldigt viktiga för Rut Bryk, hon var kolorist. Men i slutet av 60-talet blev färgerna annorlunda, mer ungdomliga kanske. Det fanns en pop-energi i hela samhället och kulturen då, och det kan man också se i Rut Bryks konst.

Ungefär samtidigt tog också Bryks konstnärsskap en ny vändning och hon började allt mer arbeta med reliefer. Hon blev känd för sina abstrakta, skulpturliknande väggreliefer uppbyggda av tusentals keramikplattor.

Rut Bryk var också verksam inom andra designområden än keramik. Hon formgav tygmönster och tapeter, och skapade motiv som prydde hennes man Tapio Wirkkalas porslinsföremål.

- Hon var en pionjär - inte bara som kvinnlig bildkonstnär utan också som skulptör och arkitekt. Hon var allt det här.

Verk av Rut Bryk
Verk av Rut Bryk Bild: Yle/Åsa Thodén Rut Bryk,keramik,emma,keramiker,Esbo moderna konstmuseum (Emma)

Utställningen på Emma pågår fram till den 4.9.2016.

Läs också