Hoppa till huvudinnehåll

SFP: Svenska utbildningen behöver egen enhet i Helsingfors

Kronohagens lågstadieskola renoveras
Om SFP:s förslag går igenom lyder Kronohagens lågstadieskola på bilden också i framtiden under svensk administration. Kronohagens lågstadieskola renoveras Bild: Yle/Petter West kronohagens lågstadieskola

SFP:s fullmäktigegrupp föreslår att den svenskspråkiga utbildningen i Helsingfors får en egen serviceenhet. I mitten av maj blev det klart att stadsdirektör Jussi Pajunen föreslår att den svensk- och finskspråkiga skoladministrationen slås ihop.

Den nya modellen har utarbetats av SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors och innehåller förutom svenskspråkig dagvård, grundläggande utbildning och gymnasierna, också Arbis, som hittills har lytt under kultursektorn.

I politiska diskussioner har det funnits ett starkt stöd för att hålla de svenska funktionerna samlade.― Marcus Rantala, SFP

- Det här är en klarare och tydligare struktur. Nu ingår också Arbis i den svenska serviceenheten, tidigare har Arbis varit en väldigt liten egen enhet under kultursektorn, säger Marcus Rantala, fullmäktigeledamot och SFP:s representant i stadsstyrelsen.
Marcus Rantala är glad över att den svenska serviceenheten får stöd över partigränserna. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström helsingfors stadsstyrelse

Godkändes över partigränser

Rantala är glad över att också stadens tvåspråkighetskommitté, med representanter för alla partier, enhälligt godkände modellen. Stadsdirektörens förslag skulle ha samlat den finska och den svenska utbildningen under samma administrativa tak. Förslaget väckte stor uppståndelse i sociala medier i mitten av maj.

- Här finns ju en linjeskillnad överlag. Men i politiska diskussioner har det funnits ett starkt stöd för att hålla de svenska funktionerna samlade.

Fyra enheter

I Jussi Pajunens förslag finns det tre enheter inom utbildningen: en för dagis, en för den grundläggande utbildningen och en för gymnasierna, alla tvåspråkiga.

Niclas Grönholm, linjedirektör vid utbildningsverket i Helsingfors, november 2015
"Ett slag i ansiktet", så betecknade svenska linjedirektören Niclas Grönholm Jussi Pajunens förslag. Niclas Grönholm, linjedirektör vid utbildningsverket i Helsingfors, november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan niclas grönholm

I det nya motförslaget finns det fyra enheter: en för finskspråkiga dagisar, en för finskspråkig grundläggande utbildning, en för de finskspråkiga gymnasierna och en svenskspråkig med alla utbildningsnivåer samt Arbis samlade i samma enhet.

Utbildningsverket har i dag en finskspråkig linje och en svenskspråkig linje. Den svenskspråkiga leds av linjedireltör Niclas Grönholm.

Läs mera:

Svensk- och finskspråkig skoladministration slås ihop

I framtiden kommer skoladministrationen i Helsingfors att vara tvåspråkig, om överborgmästare Jussi Pajunens förslag går igenom.
- Ett slag i ansiktet, säger svenska linjedirektören.