Hoppa till huvudinnehåll

Ta plats: västnyländsk lokalhistoria på 65 sidor

Gammal svartvit bild med jordbrukare som går efter en plog dragen av en oxe.
I Ta plats kan man bland annat läsa om gamla hantverk. Arkivbild Gammal svartvit bild med jordbrukare som går efter en plog dragen av en oxe. Bild: Museiverket / U.T. Sirelius kor,oxe

Funkisarkitektur i Karis, gamla hantverk, finska kyrkor i svenska församlingar och berättelser om karelare i Västnyland samsas om utrymme i tidskriften Ta plats. Nu under våren har 15:e numret av tidskriften kommit ut.

Det är föreningen Gardberg Center som ger ut tidskriften. Skribenterna är allt från historiker till vanliga västnylänningar som gärna skriver om lokalhistoria,berättar föreningens ordförande Christer Kuvaja.

- I princip får vem som helst skirva i den här tidningen. Vi tar gärna emot nya skribenter som är intresserade av lokalhistoria. Vårt område sträcker sig över hela Västnyland, från Hangö till Kyrkslätt.

Beatrice Blåfield och Christer Kuvaja.
Beatrice Blåflield och Christer Kuvaja. Beatrice Blåfield och Christer Kuvaja. Bild: Yle/Veronica Montén Västnyland,gardbergs hus

Tanken med tidsskriften är att öka kännedomen om lokalsamhället och också att engagera lokalhistoriskt forskande och skrivande.

- Den här tidsskriften är viktig för de som bor här och för nyinflyttade. De får läsa om vilken miljö och vilket samhälle de lever i, säger Beatrice Blåfield som är huvudredaktör för tidsskriften.

Föreningens redaktionsråd har sammanställt det 15:e numret av tidsskriften på runt sex veckor och det 16:e numret är redan på god väg. Det nya numret ska bland annat handla om inbördeskriget i Finland avslöjar Kuvaja.

Gardbergs hus i Karis.
Gardberg Center köpte Gardbergs hus av Karis stad för nio år sedan och sedan dess har föreningen restaurerat byggnaden. Nu används för möten, seminarier och kurser.. Gardbergs hus i Karis. Bild: Yle/Veronica Montén västnyland,Västnyland,Karis

Tidsskriften finansieras genom stipendier och försäljning av tidningen. Föreningen säljer Ta plats i bokhandlar, EKTA-museishop i Ekenäs, Luckan i Karis och i Lokalarkivet Arresten i Karis.