Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare kräver dödsstraff för kyrkomördaren Dylann Roof

Minnesgudstjänst för offren i dödsskjutningen i Charleston i USA den 21 juni 2015.
Minnesgudstjänst för offren i dödsskjutningen i Charleston i USA den 21 juni 2015. Minnesgudstjänst för offren i dödsskjutningen i Charleston i USA den 21 juni 2015. Bild: EPA / JOHN TAGGART dylann roof

Federala åklagare i USA yrkar på dödsstraff för Dylann Roof som sköt ihjäl nio människor i en kyrka i Charleston i South Carolina ifjol somras.

Alla dödsoffer var afroamerikaner som deltog i ett bibelmöte i en av de äldsta metodistkyrkorna i Charleston och morden väckte stor uppmärksamhet världen över.

President Barack Obama höll också ett direkt sänt minnestal för offren i kyrkan som ligger i stadskärnan i Charleston.

Roof hade uttryckt rasistiska åsikter om afroamerikaner på internet och han hade lagt ut bilder på sig själv med ett vapen.

Dylann Roof greps dagen efter morden i North Carolina. Han erkände genast att han hade mördat nio kyrkobesökare i Charleston
Dylann Roof greps dagen efter morden i South Carolina. Han erkände genast att han hade mördat nio kyrkobesökare i Charleston Dylann Roof greps dagen efter morden i North Carolina. Han erkände genast att han hade mördat nio kyrkobesökare i Charleston Bild: EPA/SHELBY POLICE DEPARTMENT USA,Dylann Roof

Den 22-årige Dylann Roof deltog i mötet innan han plötsligt reste sig och började skjuta omkring sig med en pistol. Tre människor överlevde den överraskande attacken.

Ville starta raskrig

Roof greps följande dag i South Carolina. Han erkände genast morden och angav som motiv att han ville starta ett raskrig.

USA:s justitieminister Loretta Lynch sa att åklagare efter noggrannt övervägande hade bestämt sig för att yrka på dödsstraff.

Roof åtalas för mord både i en federal och i en delstatsdomstol.

Rättegången i South Carolina börjar nästa år i januari medan det är oklart när den federala rättegången inleds.

Läs också