Hoppa till huvudinnehåll

Borgåseglare gör historia - till optimist-VM

Kim-Oskar Godenhielm representerar Finland i optimist-VM
Kim Oskar Godenhjelm och hans tränare René Abner Kim-Oskar Godenhielm representerar Finland i optimist-VM Bild: Josefin Hoviniemi/Borgå segelsällskap bss,Seglingstävlingar

Borgå Segelsällskaps (BSS) juniorer gjorde historia och får representera Finland i optimist-VM i Portugal i juli. En Borgåseglare kvalade också in i EM-laget.

Kim Oskar Godenhjelm seglade in sig bland de fem bästa i kvalserien för optimistjollar och tog sig därmed till laget som representerar Finland vid optimist-VM i Portugal i juli.

Olli Patrakka seglade in på åttonde plats och kvalificerade sig till EM-laget som åker till Italien i sommar. Walter Wahlroos och Lucas Hoviniemi säkrade platser i NM-laget som åker till Danmark.

Till NM-laget kom dessutom alla BSS flickor som deltog i optikvalet.

En nöjd tränare

Sammanlagt 86 lovande unga seglare från hela Finland deltog i optikvalen. Det första deltävlingen arrangerades tidigare i vår på Emsalö i Borgå med BSS som arrangör.

Tränaren Rene Abner är nöjd.

- Jag är mycket glad över att nästan alla i BSS lag kvalificerade sig till representationslagen. VM-platsen var en ytterst positiv överraskning, säger Rene Abner.

Redan seglat i sex år

Kim Oskar Godenhjelm är bara 13 år men har redan hunnit segla i sex år. Under de senaste fyra åren har han också deltagit i läger och tävlingar utomlands, sammanlagt i fyra olika länder.

- Jag ville komma till EM och först när jag kommit i mål efter sista starten och vår tränare berättade att mina poäng räcker till en VM-plats tänkte jag bara att wow, säger han.

VM samlar världens allra bästa optimistseglare. Även om det kan vara svårt att få en bra placering tror han att det blir en rolig resa, ett minne för livet.

Olli Patrakka var också glad efter de två tävlingsveckosluten.

- Mitt mål var att komma till EM och det lyckades jag med, säger han.

Olli Patrakka på sjön
Olli Patrakka ska till EM Olli Patrakka på sjön Bild: Josefin Hoviniemi/Borgå segelsällskap seglingssport,segling

Läs också