Hoppa till huvudinnehåll

Festivalen förlängs: Faces i Fiskars i dagarna tre

landskapsbild med byggnader invid å.
Faces reborn samarbetar med Fiskars Bruk. landskapsbild med byggnader invid å. Bild: yle/Petra Thilman Fiskars, Raseborg,fiskars,Raseborg

Festivalfadern och arrangören Börje Mattsson är förtjust över det stora förhandsintresse som Faces reborn 2016 redan har rönt.

Människor vill gärna vara med och musicera och medverka på olika sätt så programmet fylldes rätt fort.

- Vi ville uppmärksamma situationen med det stora antalet asylsökande i regionen och också aktivt få med de här människorna i festivalen. Då visade det sig att det behövdes fler dagar. Festivalen ordnas nu i tre dagar med start fredagen den 5 augusti.

Enligt Mattsson finns det en stark anda av solidaritet och en vilja att stödja asylsökande i deras utsatta situation. Den viljan kanaliseras nu via Facesfestivalen och aktiviteterna där.

Konsert på dansplatsen i Gumnäs i Pojo, inomhus, farggranna lyktor hänger i taket., liten publik sitter på golvet, en del står, en liten orkester spelar längst framme.
Faces gar ordnats på flera ställen i Raseborg. Bilden är från Gumnäs i Pojo. I år hålls Faces i Fiskars bruk. Konsert på dansplatsen i Gumnäs i Pojo, inomhus, farggranna lyktor hänger i taket., liten publik sitter på golvet, en del står, en liten orkester spelar längst framme. Bild: Yle / Pia Santonen danslave,Raseborg,Pojo, Raseborg

The Asylum Seekers

På fredag hörs i synnerhet asylsökande, flyktingar och deras band, men också inhemska och afrikanska musiker. Det blir samarbete över kulturgränser och ett socialt party av rang, lovar Mattsson.

- Vi har besökt flyktingförläggningen i Mjölbolsta och hittat personer med musikerbakgrund i en eller annan form. Det finns en massa förmågor där som inte har uppmärksammats tidigare.

Efter diskussioner formades The Asylum Seekers som nu har övat i en studio i Karis. Där har ny text och musik fötts.

Varför sjutton skulle vi försöka få hit 30-40 ungdomar från hela Europa när vi har 30 000 unga och äldre asylsökande i landet som gärna vill göra nånting?― Börje Mattsson, festivalchef

Det finns dock en risk för att de asylsökande musikerna blir tvungna att lämna landet innan de får en chans att uppträda.

- De är alla mycket nervösa över hur utgången blir och om de får uppehållstillstånd. I synnerhet efter att regeringen skärpte reglerna för vem som får stanna i landet. Men vi tar alla tillsammans chansen och ordnar det i alla händelser, säger Börje Mattsson.

Börje Mattsson
Börje Mattsson Börje Mattsson Bild: Yle/Christoffer Westerlund mattsson börje

Asylsökande som festivalbyggare i Fiskars

Byggandet av Faces reborn startar redan i början av juni. Tidigare har det ordnats internationella arbetsläger med människor utifrån. I år engageras lokala asylsökande från flyktingförläggningarna för arbetet.

- Varför sjutton skulle vi försöka få hit 30-40 ungdomar från hela Europa när vi har 30 000 unga och äldre asylsökande i landet som gärna vill göra nånting? Vid flyktingförläggningarna i Raseborg finns väldiga mängder resurser bland människor som kan olika saker.

Själv är jag med så länge jag kan vara till nytta och stövlarna hålls på fötterna.

Upplägget diskuteras som bäst med Mjölbolsta flyktingförläggning och Raasepori Resorts. I arbetet deltar också festivalens eget folk och andra än asylsökande.

Fiskars bruk fungerar

Enligt Börje Mattsson har responsen från Fiskars Bruk varit odelat positiv. Infrastrukturen är färdig och tillgänglig och man har hjälpts åt med att hitta en lämplig festivalplats.

- Vi hittade en stor gammal byggnad som passar för program inomhus. Den renoverar Fiskars som bäst, skickligt och med pietet. Det är en win-win situation för Faces och Fiskars Bruk.

Byggnaden som kallas Magazin fungerar också efter att festivalen är till ända.

Ny och aktuell form

Den gamla Facesfestivalen fungerade som en isolerad företeelse för likasinnade. Den fyllde sin funktion men nu är konceptet ett annat.

- Faces reborn ordnas där som människorna finns, i Fiskars bruk. Det är nytt och någonting vi kommer att fortsätta med. Själv är jag med så länge jag kan vara till nytta och stövlarna hålls på fötterna, säger Börje Mattsson.