Hoppa till huvudinnehåll

Försäljare: Det kan bli trångt på torget i Ekenäs

Ekenäs torg, västra delen.
Hit till den västra sidan av torget är det tänkt att också alla kött- och fiskförsäljare ska flytta. Ekenäs torg, västra delen. Bild: Yle/Tove Virta torgförsäljning,Raseborg,Ekenäs,Västnyland

Försäljare på Rådhustorget i Ekenäs anser att det blir trångt på torget speciellt under högsäsong om endast den ena halvan viks för torgförsäljning. Dessutom får de tillfälliga försäljarna en fördel jämfört med åretruntförsäljarna.

Samhällstekniska ville först höra vad torgförsäljarna tycker så nämnden remitterade förslaget på sitt möte igår (24.5). Förslaget var att torgverksamheten ska koncentreras till den västra halvan. Vid olika evenemang och under sommaren kan den östra halvan också användas för torgverksamhet.

Finländska jordgubbar och rädisor på torget 25 maj.
Finländska jordgubbar och rädisor på torget 25 maj. Bild: Yle/Tove Virta jordgubbe,ekenäs torg,rädisa,Raseborg,Västnyland

Torgförsäljarna Anders Lindqvist och Guy Ranta tycker det är bra att de också får ha en åsikt om sin arbetsplats.

Snappertunabon och fiskförsäljaren Anders Lindqvist vill inte flytta från den västra sidan av torget till den östra.

- Vi som säljer färska varor som ska vara i kyldiskar kan inte stå på den västra sidan, den som nu planeras bli det huvudsakliga torget, eftersom vi då har solen i disken hela dagen, säger han.

Ekenäs torg, östra delen.
Östra sidan av Rådhustorget. Ekenäs torg, östra delen. Bild: Yle/Tove Virta Ekenäs,ekenäs torg,Västnyland,Raseborg

Fyra försäljare säljer färskvaror: två säljer fisk och två säljer kött. Enligt hälsomyndigheterna får man inte alls ha varor i solljus i diskarna.

- Solen försvinner från västra sidan vid nio-halvtiotiden, säger Lindqvist.

Han tror det blir trångt under somrarna om planerna förverkligas.

- Det som nu är tänkt att bli torg är för litet. Alla torgförsäljare ryms sommartid med nöd och näppe på båda sidorna, säger Lindqvist som jobbat på torget i ett femtontal år.

Åretruntförsäljarna kan bli osynliga

Guy Ranta från Bromarv säljer grönsaker, potatis och bär. Han ogillar också att åretruntförsäljarna skulle placeras på en mer undanskymd plats än de som är tillfälliga försäljare.

- Det blir så speciellt då man tänker på var kunderna rör sig. De kommer längs Kungsen och kommer ner mitt framför den östra sidan av torget. Om de tänker flytta oss mot Karl de Mummas sida skulle de tillfälliga försäljarna ha en fördel. Jag tycker de nya planerna är huvudlösa.

Guy Ranta (till vänster) och Anders Lindqvist är torgförsäljare på Ekenäs torg.
Guy Ranta (till vänster) och Anders Lindqvist. Guy Ranta (till vänster) och Anders Lindqvist är torgförsäljare på Ekenäs torg. Bild: Yle/Tove Virta ekenäs torg,Ekenäs,Raseborg,Västnyland

Lars Forsstedt är försäljare på Ekenäs torg.
Också försäljaren Lars Forsstedt vill vara kvar på den östra sidan. Lars Forsstedt är försäljare på Ekenäs torg. Bild: Yle/Tove Virta ekenäs torg,Ekenäs,Raseborg,Västnyland

- Utan oss som är här också på vintern så skulle torget dö ut, säger Ranta.

Elflytt behövs

Torget är arbetsplats för ungefär 30 försäljare. Som mest kan det under högsäsong finnas upp till 50 försäljare.

Ranta och Lindqvist konstaterar att staden får betala en rejäl slant för att flytta kraftströmsuttaget. Nu finns det nära färskvarorna på den västra sidan av torget men för att det inte ska finnas strömkablar över hela torget så borde uttaget flyttas om torgförsäljarna också flyttas.

Nypotatis odlad i växthus, 25 maj.
Nypotatis odlad i växthus, 25 maj. Bild: Yle/Tove Virta ekenäs torg,potatis,Västnyland,Raseborg

- Och hur är det tänkt att vi ska rymmas bland bilar och en väg som ska vara öppen varje torgdag?

Hangö lyckades förnya torget

Guy Ranta har sålt på torget ett fyrtiotal år. Han började med sin far och farfar. I medlet av 1970-talet fick han börja sälja själv. Han säljer nu både i Ekenäs och i Hangö.

Han är nöjd med förändringarna på torget i Hangö för några år sedan. Där finns en varm plats att vistas i, ett vettigt förråd och snygga toaletter.

- Det är också bra att planteringar och bänkar lagts på sidorna och torget är öppet på mitten, säger han.

Blommor på Ekenäs torg, 25 maj.
Blommor på Ekenäs torg, 25 maj. Bild: Yle/Tove Virta torgförsäljning,blommor,Raseborg,Västnyland,Ekenäs

Lindqvist har tankar och idéer om hur man kan utveckla Ekenäs torg.

Parkeringen är ett problem. Men det kunde lösas genom att göra Gustav Wasas gata enkelriktad i alla fall under torgtid. Då kunde bilar parkera på den ena sidan.

Lindqvist önskar också någon form av tillfälligt café.

- Ett popup-café på torget, kanske olika föreningar kunde hålla ett sådant?