Hoppa till huvudinnehåll

Grisproducenter: Vi har ingen roll i transporten

Griskultingar
Griskultingar Bild: Seppo Nykänen svinstia

Grisuppfödare tar inget ansvar för de olagligt långa transporterna av små grisar till Polen som Svenska Yle rapporterade om i tisdags. Ansvaret ligger på leverantörernas axlar, säger Thomas Långgård på Svenska Lantbruksproducenters Centralförbund, SLC.

Svenska Yle kunde igår berätta att exporten av små grisar till Polen har ökat markant under de senaste åren, och många av transporterna räcker för länge, över tillåtna 24 timmar. Det finns nästan ingen dokumentation på att griskultingar får vila under transporten, och övervakningen brister.

- För oss producenter är det viktigt att det sköts enligt lagen och i det här fallet är det leverantörens ansvar. Leverantören kan vara HKScan eller någon annan köttproducent, säger Långgård, ordförande för slaktdjursutskottet på SLC.

Köttimporten roten till det onda

Enligt Långgård har det funnits ett överskott på små grisar och exporten är ett sätt att hålla den inhemska marknaden i balans. Balansen rubbas av köttimporten. Utan den skulle produktionen täcka det inhemska behovet, säger Långgård. Lönsamheten har varit dålig i flera år.

Även om transporten enligt Långgård är exportörens ansvar äger slaktdjursgårdarna själva en stor del av till exempel HKScan.

Vill ni pressa på HKScan för att öka transparensen gällande transporterna?

- Absolut ska vi kräva att det ska skötas som lagen förutsätter. Som producent börjar man bli väldigt trött på de finska myndigheterna som jagar oss hela tiden, samtidigt som vi vet att problemen utomlands är mycket större, säger Långgård.

Evira: polska företag ska rapportera

Tillsynsmyndigheten Evira kan inte bötfälla aktörer, men kräver nu noggrannare rapportering, i första hand av de polska företagen som tar emot grisarna. De ska leverera en slutlig färdplan, säger Sari Salminen på Evira.

Hittills har få rapporter synats till, men Salminen tror att det blir bättre i och med att inhemska leverantörer kräver en rapport.

- Uppfyller inte de polska aktörerna sina förpliktelser så kan de ju inte räkna med att kunna sälja sina tjänster i framtiden, säger Salminen.

Skärpt övervakning påverkar inte producenterna, säger Långgård.

- Inte tror jag övervakningen påverkar oss desto mera för jag utgår ifrån att villkoren uppfylls redan idag. Men till Evira hälsar jag att de också kunde skärpa övervakningen av importerat kött, säger Långgård.