Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieelever i Lovisa kan få flytta hem i höst

skolbyggnad
skolbyggnad Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Det svenska högstadiet och gymnasiet i Lovisa kräver reparationer. Bildningsdirektör Thomas Grönholm hoppas att eleverna i gymnasiet får återvända till skolan i höst. Högstadiets öde är öppet.

Undersökningar av Lovisanejdens högstadium och Lovisa gymnasium visar att båda skolorna kräver sanering.

- Det kom inte fram något överraskande i undersökningen, men nog finns det att ta itu med under sommaren, säger Thomas Grönholm.

Frågan är nu, vad som är lönt att göra.

Gymnasiet kan få återvända

Lovisanejdens högstadium ska rivas eftersom huset som har nästan 50 år på nacken blir för dyrt att grundsanera. Däremot kan staden ta huset i tillfälligt bruk tills det planerade nya högstadiet har byggts.

Bildningsdirektör Thomas Grönholm och lokalchef Antti Kinnunen presenterar ett förslag för Lovisa stadsstyrelse på måndag.

- Troligtvis föreslår vi att gymnasiet och idrottshallen repareras under sommaren, men högstadiet måste vi ännu ta ställning till.

Idrottshallen i Lovisa undersöktes samtidigt som skolorna. Användarna upplever att luften i hallen är dålig, men inga större problem som kunde förklara känslan hittades.

Både i gymnasiet och i högstadiet hittades mikrobskador. Ventilationen är ställvis otillräcklig och konstruktionerna borde tätas.

Lovisa bildningsdirektör Thomas Grönholm,
Thomas Grönholm Lovisa bildningsdirektör Thomas Grönholm, Bild: YLE/Åsa Nyman thomas grönholm

Var placera högstadieeleverna?

Ett alternativ till att renovera högstadieskolan så den håller ihop i några år till är baracker. Det går åtminstone till oktober innan de är klara att tas i bruk.

I fall gymnasieeleverna återvänder till sin skola blir traditionscentrum Kuggom ledigt. I den finska Harjurinteen koulu kan högstadieeleverna stanna eftersom skolans egna elever behöver alla rum i höst.

Bråttom

Enligt bildningsdirektör Thomas Grönholm är tidtabellen stram i fall man går in för reparationer.

- Så fort signalen från styrelsen kommer, åtgärdas de förslag som också konsulten som gjorde utredningen kom med.

Det betyder att hela sommaren går åt till reparationer och städning. Tio veckor är en kort tid.

- Vi hoppas att gymnasieeleverna ska återvända i höst.

Starka känslor

På tisdag kväll presenterade Lovisa stad resultaten från undersökningarna först för skolornas personal och senare för allmänheten.

- Reaktionerna på dem var som de brukar vara, berättar bildningsdirektör Thomas Grönholm. Människors och speciellt barns hälsa väcker känslor. Det finns en uppenbar oro över barnens och personalens hälsotillstånd.

Både beslutsfattarna och föräldrarna som tog del av undersökningen undrade om det lönar sig att ta risken att flytta in eleverna i skolor bara för att tvingas flytta ut igen om problemen fortsätter.

- Om jag känner stämningarna rätt är nog en del föräldrar beredda att ställa sig på barrikaderna i fall barnen ska återvända till högstadiet, tippar Grönholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland