Hoppa till huvudinnehåll

Högholmens tiger har fått trillingar

Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar
De sibiriska tigrarna flyttade till Högholmen för 1,5 år sedan och har nu fått tillökning. Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar Bild: Högholmen / Mari Lehmonen sibirisk tiger,Högholmen, Helsingfors stad

På första gången på 18 år har Högholmens djurpark tigerungar. De randiga små trillingarna är redan två veckor gamla.

Tigermamman och hennes ungar håller än så länge till i sitt bo. Omgivningen omkring det har fredats och publiken får inte ännu se ungarna. Personalen följer med den lilla familjen via en webbkamera.

Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar, här syns mamman bära en unge i tigerboets webbcam (25.5.2016)
Här syns tigermamman bära på en unge i tigerboets webcam. Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar, här syns mamman bära en unge i tigerboets webbcam (25.5.2016) Bild: Högholmen / Mari Lehmonen Högholmen, Helsingfors stad,sibirisk tiger

Att den sibiriska tigern skulle få ungar redan nu kom som en glad överraskning för Högholmens personal. Det är 18 år sedan Högholmen senast haft tigerungar och djurparken har önskat få tigrar som förökar sig. Den sibiriska tigerhonan flyttade till Högholmen från Nordens Ark i Sverige och tigerhanen från Leipzig för 1,5 år sedan. Det unga paret har bott tillsammans sedan hösten.

Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar, personalen kan titta på dem via en webcam
Personalen kan titta på tigerfamiljen via en webcam. Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar, personalen kan titta på dem via en webcam Bild: Högholmen / Mari Lehmonen sibirisk tiger

Tigermamman är bara tre år gammal så det är inte länge sedan hon blev könsmogen. Bland tigrar har ungarna till förstföderskor mindre chanser att överleva, men nu har ungarna klarat den mest kritiska fasen och är två veckor gamla.

Den sibiriska tigern är utrotningshotad. Det bor omkring 500 individer av arten i östra Ryssland. Det största hotet mot arten är tjuvjakt samt att tigerns levnadsmiljö begränsas. Högholmen har understött projekt för att skydda den sibiriska tigern sedan 1998.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen