Hoppa till huvudinnehåll

Internationell balettävling i Helsingfors - en ballerinas språngbräda

Helsingfors internationella balettävling hör till de mest ansedda i världen. Den ordnas bara vart fjärde år, och lockar världens bästa unga dansare. I årets upplaga deltar 67 dansare från 19 olika länder.

- Det ska bli jättekul och jättespännande! Hela processen har varit fantastisk och det är så inspirerande att möta så många duktiga dansare, säger Ida Kallanvaara som representerar Sverige.

Konkurrensen i tävlingen är stenhård, bara de bästa har valts ut. Dansarna tävlar antingen i juniorserien för 15-19-åringar eller i seniorserien för 20-25-åringar.
Framförallt Asien är starkt representerat bland årets deltagare, med dansare från Kina, Sydkorea och Japan. Från Finland kommer sju dansare.

Ida Kallanvaara har studerat både hemma i Göteborg och i Oslo, där hon också har jobbat på operan. Det senaste året har hon haft ett kontrakt på Nationalbaletten i Helsingfors.

- Jag hade hört talas om tävlingen tidigare och har alltid velat delta, men det är svårt att få in det i schemat när man jobbar på annat håll. Nu när jag är här fick jag i varje fall chansen och det är jag jätteglad för.

Tävlingen kan öppna nya dörrar

Kallanvaara tror att tävlingen kan fungera som en språngbräda för karriären. Juryn under ledning av Nationalbalettens egen chef Kenneth Greve är av internationellt hög klass, och många balettchefer från hela världen följer med tävlingen.

- Också om man inte går vidare från den första omgången har man möjlighet att delta i klasser och få undervisning av de här duktiga danspedagogerna. Jag tror absolut att man har möjlighet att bli erbjuden ett kontrakt någonstans om det är så att någon fattar tycke för en.

Själv har Kallanvaara redan skrivit på ett kontrakt med baletten i Dortmund, dit hon flyttar genast efter tävlingen i Helsingfors.

"Mitt mål är att få stå i centrum"

Ida Kallanvaara säger att hon inte egentligen är någon tävlingsmänniska, men att hon gillar utmaningar.

- Det är bra att pusha sig själv och göra saker som kanske inte känns riktigt bekväma. Bara att få öva så mycket som inför den här tävlingen har varit jättebra. Det har tagit mycket tid, men det har varit utmanande och väldigt kul.

Unga dansare ingår oftast i större grupper, de gör sällan några solon och pas-de-deuxer utan får ofta så vid kanten och titta på. En tävling ger möjlighet att för en stund inneha huvudrollen. Det ger välbehövlig erfarenhet och scenvana.

- Jag har mitt mål klart för mig. Jag vill vara en av dem som står i centrum på scenen och som alla vill se på. Jag vill kunna ge någonting till någon annan och blir så glad över att folk kan njuta av det jag gör. Det känns fantastiskt!

Läs också

 • FN-utredning: Båda parter skyldiga till krigsbrott i Aleppo

  Regimen begick krigsbrott dagligen under de sista striderna.

  Både regimen och flera rebellgrupper begick krigsbrott under de sista striderna om Aleppo i fjol, slår en FN-rapport fast. Regimens krigsbrott beskrivs ändå som dagligen återkommande avsiktliga angrepp mot civila.

 • Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft

  Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge.

  Nu kan homosexuella par gifta sig, och får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen. Homoäktenskap är tillåtna i 24 länder i världen.

 • Leonardo DiCaprio oroar sig för finsk skog - men för sent

  Filmstjärnan vill bevara avverkad skog på öar i Lammasjärvi.

  Leonardo DiCaprio bekymrar sig på Instagram för skogen på de "vackra öarna i Lammasjärvi" i Finland. Filmstjärnan delar ett inlägg som Greenpeace gjort och ber sina följare sprida ordet för att bevara öarna i Kuhmo i Kajana. Budet kommer ändå för sent eftersom Forststyrelsen har avslutat sin avverkning.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ekenäs IF presenterade nya spelarkontrakt

  Division 1-laget har nu ett tjugotal spelare i truppen.

  Ekenäs IF har knutit ett antal nya spelarkontrakt för säsongen 2017 till sitt lag i herrarnas division 1 i fotboll. EIF har nu kontrakt med ett tjugotal spelare.

 • Tuffa tider att vänta för de tre stora kommunpartierna

  Kandidatnomineringen en besvikelse för många partier.

  Kandidatnomineringen i kommunalvalet var inte någon stor framgång för de tre stora kommunpartierna. Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Centern ställer alla upp klart färre kandidater än i det förra kommunalvalet.

 • ”En frihet att få föda i hemmet”

  Antalet hemförlossningar i Finland har under senaste år förd

  Hemmet upplevs av hemföderskor som en trygg och bra plats att föda på jämfört med sjukhusmiljö. Under de senaste 20 åren har antalet hemförlossningar stigit mycket snabbt. Förutsatt att inga katastrofer i samband med hemförlossningar når nyhetsrubrikerna kommer antalet att öka, tror forskningsprofessor.