Hoppa till huvudinnehåll

Jonas Portin: Det hade lika bra kunnat vara jag

Jonas Portin, 2007.
Jonas Portins lovande fotbollskarriär fick ett abrupt slut sommaren 2012. Jonas Portin, 2007. Bild: Juha Tamminen/All Over Press Jonas Portin,fotboll

Flera proffsfotbollsspelare har dött på grund av hjärtproblem under den senaste tiden. Jonas Portins hjärtfel upptäcktes i tid – och nu kräver han noggrannare läkargranskningar: ”Det är ändå liv vi pratar om”.

Jeanine Christelle Djomnang, Patrick Ekeng och Bernardo Ribeiro. Inom loppet av några dagar i början av maj förlorade fotbollsvärlden plötsligt tre spelare till hjärtkomplikationer.

– Det är väldigt tragiskt, konstaterar ex-fotbollsproffset Jonas Portin, som själv undgick samma öde.

Under rutintester hos italienska Padova sommaren 2012 hittade läkarna ett ärftligt hjärtfel och den Jakobstadsbördige mittbackens fotbollskarriär fick ett abrupt slut.

– Det är aldrig roligt att läsa såna saker, men ännu värre känns det för mig, eftersom det lika bra hade kunnat vara jag, säger Portin nu snart fyra år efter beskedet.

– Man blir ledsen när man börjar tänka efter vem det drabbar. Om jag tänker på mig själv fanns det flickvän, familj, släkt och vänner. Det är skrämmande.

Beskedet kom som en chock

I dag 29-årige Portin kan leva ett relativt normalt liv med sin hjärtsjukdom, men han får endast syssla med lågintensiv träning. Pulsen får aldrig överstiga 140-145, vilket omöjliggör en idrottarkarriär.

– Det har varit en berg-och-dal-bana, känslorna har gått upp och ner och tankarna hit och dit, minns Portin tillbaka på åren som gått efter läkargranskningen i Italien.

Jonas Portin
Jonas Portin tränar nuförtiden juniorer i Vasa IFK. Jonas Portin Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist portin,fotboll,Jonas Portin,Vasa IFK

– Jag genomgick magnetröntgen också före Italien och då verkade allt vara okej. Därför kom det som en chock att allt faktiskt kan vara över, berättar Portin.

– Jag är väldigt tacksam över att man upptäckte det. När man funderar nu i efterhand ... det är svårt att beskriva, men man är bara glad att det inte hände en själv, samtidigt som man är väldigt ledsen för dem det gått sämre för.

”Det är ändå liv vi pratar om”

På Italiens nästhögsta serienivå sköttes hälsogranskningarna klanderfritt, säger Portin, och en spelare med upptäckt hjärtfel kan inte bestämma att fortsätta karriären och därmed riskera sitt liv – läkarna sätter stopp.

– Men förstås, om läkarundersökningen inte är tillräckligt bra är det upp till spelaren, och då kör man säkert på eftersom man tänker att ”inte händer det mig”. Så tänkte jag också själv.

Resurserna är inte på samma nivå i alla fotbollsländer, och lika genomgående läkarundersökningar som i Italien utförs inte överallt. Det är riskabelt, menar Jonas Portin.

– Det finns många länder som inte har så utvecklade läkargranskningar, vilket jag tycker är väldigt skrämmande. Sedan varierar det också från land till land vilka gränsvärden man ska ha för att det ska klassas som allvarligt. Där borde man hitta en röd från som alla följer.

– Det är ändå liv vi pratar om, och det är inget att leka med. betonar Portin. Det är förstås en kostnadsfråga, men inget kostar lika mycket som när någon sedan faktiskt dör. Då tycker jag det får kosta vad det kostar.

Se tv-inslag med Jonas Portin och idrottsläkaren Pippa Laukka i klippet nedan:

Läs också