Hoppa till huvudinnehåll

Kom ihåg hushållsavdraget på sommarfesterna

Cupcakes
Cupcakes Bild: Unsplash/The Digital Marketing Collaboration fester,fest,studentfester,kalas,födelsedagar,bakverk,Cupcakes

Skatteförvaltningen påminner om att det går att använda hushållsavdraget också för sommarens fester. Avdraget kan bland annat användas för hushållsarbete som till exempel städning, matlagning och servering.

Man kan få hushållsavdrag upp till 2 400 euro med en självriskandel på 100 euro.

Avdraget gäller hushållsarbete, exempelvis städning, matlagning och servering. Avdraget gäller också underhåll eller en ombyggnad av bostaden så som tapetsering, förnyelse av golvytor samt målning.

En fullständig lista på när man är berättigad att få hushållsavdrag finns på Skatteförvaltningens hemsida.

45 eller 15 procent

Hur stort avdraget blir beror på om arbetstagaren är anställd i ett arbetsförhållande eller om arbetstagaren arbetar för ett företag.

Om arbetet köps av ett företag, som är infört i förskottsuppbördsregistret, kan man dra av 45 procent av arbetets andel i beskattningen.

Om det däremot handlar om en arbetstagare, som man har anställt i ett arbetsförhållande, får man i beskattningen dra av 15 procent av arbetstagarens lön samt lönebikostnader.

Hushållsavdraget påverkar beskattningen så att den sänker skattesatsen.

Nytt skattekort eller webbtjänst

Om man regelbundet låter utföra arbete som berättigar till hushållsavdrag och om det är enkelt att värdera faktureringsbeloppet för hela året lönar det sig enligt Skatteförvaltningen att ansöka om ett nytt skattekort på nätet.

Om man däremot anställer en arbetstagare i arbetsförhållande är webbtjänsten Palkka.fi det bästa alternativet. I tjänsten kan man betala lönerna medan de lagstadgade anmälningarna och deklarationerna automatiskt sänds till de rätta mottagarna. Hushållsavdraget som angetts i Palkka.fi räknas till godo i den slutliga beskattningen.

Hushållsavdraget förmedlas automatiskt till den förhandsinfyllda skattedeklarationen.

Läs också