Hoppa till huvudinnehåll

Lärarstudier har lockat fler svenska sökande till Helsingfors universitet

Helsingfors universitet hade nästan 1 400 sökande till de svenskspråkiga utbildningarna i år. Bild: Yle/Fred Wilén helsingfors universitet

Intresset för de svenskspråkiga utbildningarna vid Helsingfors universitet har ökat. Den nya klasslärarutbildningen förklarar en stor del av ökningen.

I år har närmare 1 400 personer sökt till de svenskspråkiga utbildningarna. Det är 150 fler än i fjol, alltså en ökning på omkring 12 procent.

Det är mer än vad vi vågade hoppas på.

Det nyaste studieprogrammet, det vill säga den svenskspråkiga klasslärarutbildningen, fick nästan lika många ansökningar som utbildningsprogrammet i medicin. Totalt 285 personer sökte till klasslärarutbildningen och 291 till läkarutbildningen.

- Det är mer än vad vi vågade hoppas på, säger Fritjof Sahlström, viceprefekt vid institutionen för beteendevetenskaper.

På tredje plats kommer juridik med 194 sökande.

Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet.
Fritjof Sahlström är en av initiativtagarna till den nya svenskspråkiga klasslärarutbildningen som startar i höst. Fritjof Sahlström, universitetslektor i pedagogik vid Helsingfors universitet. Bild: Yle / Julie Ebbe fritjof sahlström

Intresset för övriga utbildningar på samma nivå som i fjol

Enligt Jonas Lindholm, koordinator vid enheten för svenska ärenden, verkar intresset för de övriga svenskspråkiga utbildningarna ha hållits på ungefär samma nivå som tidigare, trots det stora intresset för klasslärarutbildningen.

- Klasslärarutbildningen är således enbart ett stort plus. Vi har betydligt fler svenskspråkiga sökande än vad vi annars skulle ha till universitetet, säger Lindholm.

Klasslärarutbildningen är således enbart ett stort plus. Vi har betydligt fler svenskspråkiga sökande än vad vi annars skulle ha till universitetet.
helsingfors universitets huvudbyggnad
Vid universitetet i sin helhet minskade antalet sökande från i fjol. helsingfors universitets huvudbyggnad Bild: Yle/ Catariina Salo Helsingfors universitet

Intresset för att studera på Helsingfors universitet överlag har minskat med 4 procent jämfört med i fjol. Universitet har i år tagit emot närmare 25 000 ansökningar i den gemensamma ansökan.

Texten rättades den 26.5 kl.12.52. Uppgifterna som universitetet hade skickat var förlegade.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen