Hoppa till huvudinnehåll

Lovisaträdgårdar öppnar grinden för tionde gången

En grupp kvinnor sitter under ett träd i en trädgård.
I Engströms trädgård kan man dricka kaffe under det stora trädet. En grupp kvinnor sitter under ett träd i en trädgård. Bild: Yle / Hanna Othman lovisa,trädgårdar,Lovisa,sommar

Elva trädgårdar i Lovisa centrum och fyra utanför välkomnar intresserade under tre söndagar i sommar. Lovisa trädgårdsförening bjuder också på gratis föreläsningar.

Evenemanget Öppna trädgårdar i Lovisa bjuder i år på femton trädgårdar av olika karaktär. Trädgårdarna finns på allt från mindre villatomter till stora visningsträdgårdar.

- Alla utom en är amatörträdgårdar. Vi gör inte det här för att skryta med vad vi kan, utan för att utbyta erfarenheter. Vi välkomnar all diskussion som uppstår då folk hälsar på. Ofta lär vi oss också av besökarna, säger Anneli Sjöholm som är styrelsemedlem i Lovisa trädgårdsförening.

Engströms hus på Klappgatan 3 i Lovisa.
Engströms trädgård gömmer sig bakom det gula huset. Engströms hus på Klappgatan 3 i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman klapphusgatan 3,Lovisa

Sjöholm säger att hon ofta får frågan om det är jobbigt att hålla trädgården i skick.

- Jag brukar svara att jag gör det för att jag tycker om det. Trädgårdsskötsel håller en i form och så finns det mycket man kan lära sig om ämnet. Visst tar det tid men jag gör det för att det är roligt.

Mindre rosor i år

Öppna trädgårdar arrangeras för tionde gången, men varje år är lite annorlunda. Trädgårdar ser aldrig helt likadana ut två år i rad.

Den otroligt kalla vintern har exempelvis tagit hårt på en del växter, som på rosor och klematis.

Elise Engströms trädgård intill idrottsplanen är en av de som kommer att vara öppna under sommarsöndagarna. Engströms trädgård torde vara den äldsta av de öppna trädgårdarna.

Gammal husgrund efter Engströms växthus i Lovisa.
Ruinerna efter de gamla växthusen. Gammal husgrund efter Engströms växthus i Lovisa. Bild: Yle / Hanna Othman gammal husgrund,ruiner,Husgrund

- Man odlade här redan på 1700-talet. Min familj köpte gården 1891 och grundade Engströmska handelsträdgården. I tre generationer odlades det här på gården.

Elise Engström visar upp några svartvita fotografier på rader av växthus. Kvinnor i fina, vita klänningar står omringade av gurkor.

Gamla fotografier från Engströms handelsträdgård.
Gurkor i växthusen och biodling på gården. Gamla fotografier från Engströms handelsträdgård. Bild: Yle / Hanna Othman engströms trädgård,Gamla foton,fotografier

I fyrtio års tid fick gården förfalla innan Elise och hennes man började röja upp. Nu består den stora gården av böljande, gröna gräsmattor, lummiga träd, bärbuskar och stenpartier.

Uppe vid Kungsdammen finns grunderna till de gamla växthusen kvar. Runt dem har Elise Engström trampat upp en stig som hon kallar Ruinstigen.

En staty av en örn sitter i ett stenparti i Engströms trädgård.
En örnstaty i ett stenparti. En staty av en örn sitter i ett stenparti i Engströms trädgård. Bild: Yle / Hanna Othman engströms trädgård,trädgårdar

Öppna trädgårdar i Lovisa arrangeras söndagarna den 29 maj, 5 juni och 12 juni klockan 10 till 17.

Samma dagar ordnas kostnadsfria expertföreläsningar för allmänheten om allt från hur man gör betongföremål till odling och skötsel av rosor.

En del av trädgårdarna är öppna också under andra dagar. Läs mer på evenemangets webbsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland