Hoppa till huvudinnehåll

Mediciner är ett hjälpmedel mot depression – men inte lösningen

Läkemedel och läkemedelsburk
Läkemedel och läkemedelsburk Bild: Ismo Pekkarinen/All Over Press mediciner,läkemedel,Pillerburk,piller

Användningen av mediciner mot psykisk ohälsa har blivit allt vanligare bland unga. Vasabon Fredrik Westblom beslutade sig för att börja äta medicin efter många om och men.

- Jag blev ganska chockerad när läkaren första gången föreslog att jag skulle börja med psykmediciner. Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle behöva äta sådant. Jag hade ju fördomar om mediciner och tänkte jaha, nu blir det glädjepiller, säger Fredrik Westblom.

Fredrik har lidit av både ångest, tvångssyndrom, ångestattacker och utbrändhet. För tillfället äter han mediciner mot depression.

Fredrik Westblom
Fredrik Westblom har kämpat med olika former av psykisk ohälsa. Fredrik Westblom Bild: Anna Holmlund fredrik westblom

- Jag funderade ganska länge och sa inte ja direkt. Jag pratade med min mamma som är psykolog, mina vänner och läste på. Sedan tänkte jag att de inte kan få mig att må sämre och fattade mitt beslut.

Mediciner allt vanligare

Enligt Folkpensionsanstalten äter unga personer allt mer psykosmediciner. Ökningen har varit speciellt stor bland kvinnor, användningen har ökat med 63 procent på åtta år. Bland unga män är ökningen 45 procent.

Ökningen kan bero på att den mentala ohälsan bland unga har ökat, men också på att ungdomar idag är mer benägna att söka hjälp. Användningen av depressionsmediciner ökade i början av 2000-talet men har nu mattats av.

Kristian Wahlbeck, forskningsprofessor och psykiater, säger att den finländska mentalvården både över- och undermedicinerar patienter.

- När det gäller svåra depressioner undermedicineras patienter. Äldre personer och lindrigare fall övermedicineras ibland istället. Också vanebildande lugnande mediciner används för mycket. Problemet är tillgången på samtalsterapi, det borde vara lättare att få psykoterapi på den offentliga sidan i Finland.

Samtal ändå viktigast

Fredrik Westblom ser sin medicin som ett hjälpmedel i kampen mot depressionen.

- Det som håller mig på ytan är att prata om saker med psykolog och vänner.

Han säger att han inte känner av medicinerna speciellt mycket, men menar att han skulle ha betydligt svårare att klara av vardagen utan dem.

Fredrik säger att han hittills varken har hymlat eller skyltat med att han äter psykmediciner.

- Det här är första gången som jag öppet går ut med att jag äter psykmediciner. Eller, jag har sagt det till vänner. Det är inte så mycket rädsla från min del utan för andras del. Hur kommer de att reagera om jag säger att jag äter psykmediciner? Kommer människor att ta avstånd från mig? Jag tycker att mediciner och psykisk ohälsa fortfarande är rätt tabu.

Hur mår du?

Mår du dåligt? Yles projekt #Sekasin lyfter fram psykisk ohälsa och erbjuder en gratis och anonym chatt-tjänst för alla unga som behöver prata med en professionell handledare. Chatten är öppen 23.5.2016-29.5.2016. Du kan också prata med professionella handledare i Sluta Panta-chatten måndagar, tisdagar och fredagar klockan 19.00-22.00 året runt.

Projektet omfattar en pinfärsk dramaserie om ämnet. Du hittar alla avsnitt på Arenan. Kolla in den tvåspråkiga taggen på sociala medier och skriv om dina egna tankar och erfarenheter.